
Idén is „lecsaptak” az Innovációs és Technológiai Minisztérium minőségellenőrei a húsvéti termékekre. Mint az ellenőrzésből kiderült, a csokinyulak, -csibék és -tojások az elmúlt években megszokott formájukat hozták, mindegyik megfelelt a laborvizsgálaton, ahogy a pálinkák is. Az idén vizsgált 60 termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze 5 sonka sótartalmával volt probléma.
Csokiteszt
A 20 vizsgált húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak. Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb 5 százalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel.
Pálinkateszt
A 20 pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben a tájékoztatásban foglaltaktól.

Készülnek a húsvéti füstölt kötözött sonkák Baján (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)
Sonkateszt
Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5 százalék, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A vizsgált 20 sonka közül 4 nyers és 1 főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket.
A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók.
(MTI)