nlc.hu
Húsvét

Rizzsel és tejszínhabbal is lehet tojást festeni

Rizs, tejszínhab, filctoll – így készülnek a legszínesebb húsvéti tojások

A TikTokon jelenleg a tejszínhabos változat a nyerő, de sokan készítenek húsvéti tojást rizs és ételfesték segítségével – gyakorlatilag pillanatok alatt.
Így készülnek a legszínesebb húsvéti tojások

Két hét múlva itt a húsvét, szóval lassan indul majd a visszaszámlálás, már ami az eszeveszett készülődést, ezen belül is a tojásfestést illeti. Ez egyébként évszázados hagyomány, olyannyira, hogy a története – a legenda szerint – egészen Jézus Krisztusig visszavezethető. A szóban forgó történet szerint, amikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra – ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. Egy másik, kevésbé vallásos magyarázat szerint a húsvéti tojás (ami már önmagában is az újjászületést hivatott szimbolizálni) azért piros, mert a szín a vért és ezzel együtt az életet jelenti – egyébként a legtöbb kultúrában.

Érdekes, hogy miközben a hagyományos tojásfestés kiveszőben van a mindennapjainkból (elsősorban Kelet- és Közép-Európában jellemző még a hagyományos piros tojás, amit locsolásért szokás adni), addig a modern köntösbe öltöztetett szokás nagyon is itt van velünk. A közösségi oldalakon se szeri, se száma azoknak a videóknak, amik különféle praktikákat, tippeket és trükköket mutatnak arra vonatkozóan, hogyan készítsünk „pillanatok alatt”, „egyszerűen és gyorsan”, vagy „rumli nélkül” élénk színű, már-már vibrálóan színes húsvéti tojásokat az otthonunkba.

Pasztell csodák pillanatok alatt

Az aktuális trendek közül most a rizst és a tejszínhabot segítségül hívó változatok mennek a legjobban. Íme, két példa ezek közül:

@recipes Dyeing to try something new👀 Check out this egg-cellent hack for vibrant Easter eggs🐣💐Step up your egg decorating game this year✨ #recipes #foodhacks #hacks #hardboiledeggs #easterrecipes #festiverecipes #easter #springrecipes ♬ original sound - Viral Recipes

Aki ennél is egyszerűbben készítene különleges, pasztellszínű tojásokat, annak egy nejlonzacskóra és néhány filctollra lesz szüksége. Legalábbis eszerint a TikTok-videó tanúsága szerint:

Kurkuma, áfonya, piros káposzta

A közösségi oldalak persze gondolnak azokra is, akik ételfesték helyett inkább természetesen módon színesítenék a húsvéti tojásokat. A sokak által talán még ismert vöröshagymahéjon túl céklával, lila hagymával, kurkumával, lila káposztával, áfonyával és a hibiszkusz szárított virágaival is csodát lehet tenni. Íme:

A jó hír, hogy legyen bár akármilyen az alapanyag, a színezés módja nagyjából mindig ugyanaz: a kiválasztott anyagot kellő mennyiségű vízben, ecet hozzáadásával fél órán keresztül főzzük. Fontos, hogy az alapanyagokat apróra daraboljuk, mert így az alaplé is sűrűbb lesz, a színek pedig erőteljesebbek. Miután letelt a 30 perc, jöhetnek a tojások, amiket a többség addig tart a lében, amíg ki nem hűlnek, de az sem ritka, hogy akár egész éjszakára a színes folyadékban maradnak. Zárásképp pedig: ha a tojások megszáradtak, zsírral vagy egy kevés olajjal érdemes átkenni őket, hogy szép fényesek legyenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top