nlc.hu
Otthon

Egyszerű tojásfestési technikák

Egyszerű tojásfestési technikák kétbalkezeseknek is

Nem mindenki születik tojásfestőnek, és ezzel nincs semmi baj, rengeteg pofonegyszerű mód is létezik a tojások dekorálására.

A tojásfestés tradíciója régre nyúlik vissza, a díszítő technikák között egészen elképesztőek is találhatóak, például a csipkézett, a patkolt vagy éppen a faragott verzió, amik mind különösen gondos odafigyelést és kézügyességet igényelnek. A jó hír, hogy szerencsére léteznek egyszerűbb megoldások is, ha nem vagy annyira ügyes az ilyen pepecselős kézműves feladatokban. Mutatjuk őket!

Mutatós egyéniségek

A klasszikus hímes tojás aranyos, de kísérletezhetsz új megoldásokkal is, például azzal, hogy arcot festesz a felületére. Ez biztos, hogy a gyerekeknek is tetszeni fog! 

Tojások arcokkal

Fotó: Getty Images/TwentySeven

Amire szükséged lesz:

  • tojás
  • tempera vagy akrilfesték
  • ecset
  • ceruza

Így készítsd el:

A tojásokat alaposan tisztítsd meg. Egy ceruzával rajzold meg, hogy milyen arcot szánsz a művednek, majd az ecsetet fekete festékbe mártva egyszerűen erősítsd meg a vonalakat. Mosd ki alaposan az ecsetet, aztán rózsaszínes árnyalattal a képen látható módon az orcáját is fesd meg a tojásnak. Célszerű picit vizesebb – de nem csöpögő – ecsetet használni a pasztellesebb hatás érdekében. A fehér tojáson láthatóan jobban érvényesül a minta, de bátran használhatsz bármilyet, úgy is nagyon jól néz ki a végeredmény.

Apró virágok

A virágok, mint a tavasz hírnökei nagyon jól mutatnak mintaként, és ahhoz, hogy ezt összehozd, szinte alig kell valami. 

Virágos tojások

Fotó: Getty Images/Natallia Dzenisenka

Amire szükséged lesz:

  • tojás
  • fehér és sárga festék, fontos, hogy ne vízfesték legyen
  • fültisztító pálcika

Így készítsd el:

A tojást alaposan mosd meg, a felületéről tüntess el minden szennyeződést. A fültisztító pálcikát mártsd bele a fehér festékbe és készíts rá öt lenyomatot – ha kell, akkor újra és újra mártsd bele. Jöhet a közepébe a sárga minta, és máris kész az első virág. Ismételd meg annyiszor, ahány virágot szeretnél, sőt, próbálj ki más színeket is, hogy úgy nézzen ki a végeredmény, mint egy virágos rét.

Modern köntösben

Ha kedveled a modern festészetet, akkor ezt bele is csempészheted a húsvéti dekorációba az alábbi módon. 

Pöttyös-csíkos tojások

Fotó: Getty Images/EKIN KIZILKAYA

Amire szükséged lesz:

  • fehér tojások vagy fehérre festett tojások
  • sárga és fekete festék
  • ecset

Így készítsd el:

A tojásokra fess geometriai mintákat, például négyszöget, vagy akár kört sárga festékkel. Természetesen más árnyalatban is gondolkodhatsz, de a sárga és a fekete együtt nagyon jól érvényesül, így érdemes ezt kipróbálni. Amikor a sárga festék tökéletesen megszáradt, mártsd bele az ecset hegyét a fekete festékbe, és pöttyökkel vagy csíkokkal kezdd el kidekorálni a tojást. Nem kell a szabályosságra törekedni, sőt! Minél inkább absztrakt az egész, annál jobban néz ki!

Extra márványminta

Hajlandó vagy picivel több időt és energiát beletenni a tojásfestésbe? Akkor próbáld ki a márványmintát, a végeredmény magáért beszél! 

Márványos tojás

Fotó: Getty Images/IsabellSchatz

Amire szükséged lesz:

  • kifújt tojás
  • egy mélyebb tálka, lehetőleg olyan, amit nem sajnálsz
  • különböző színű körömlakkok
  • hurkapálca
  • víz

Így készítsd el:

A kifújt tojásba szúrj bele egy hurkapálcát. Ha az nem fér bele, próbálkozz fogpiszkálóval, így elkerülheted, hogy a kezed is körömlakkos legyen. A tálkába engedj langyos vizet, majd csepegtess bele különböző körömlakkokat. Ha a pöttyök szépen megülnek a víz felszínén, akkor egy másik hurkapálcával húzd össze őket úgy, hogy szép márványozott mintát kapj. Fogd meg a tojást, és az egyik felét óvatosan, de mégis határozottan mártsd bele a körömlakkba. Amint a tojásra rátapad, húzd ki, és hagyd, hogy megszáradjon. Ugyanígy járj el a tojás másik felével is. Célszerű először a tojás alját, aztán a tetejét mártani, hogy a minta a lehető legszebben feküdjön rá a héjra.

Önmagában mintás

Idő és kedv hiányában az a legjobb, ha fürjtojásokat festesz meg, ezeknek ugyanis a saját mintája adja a hímes jelzőt.

Színes fürjtojás

Fotó: Getty Images/HUIZENG HU

Amire szükséged lesz:

  • fürjtojások
  • lilahagyma vagy cékla főzővize

Így készítsd el:

A tojások héját alaposan mosd meg mosogatószerrel, hogy a festék biztosan mindenhol megtapadjon. Néhány lilahagyma héját vagy egy kevés céklát forralj fel egy liter vízben. Előbbiből kékes-lilás árnyalat, utóbbiból rózsaszínes fő ki. Dobd bele a tojásokat a vízbe, és attól függően hagyd benne őket 5-25 percet, hogy mennyire intenzív színvilágot szeretnél elérni. Végül a tojásokat hagyd megszáradni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top