nlc.hu
Húsvét

Így lesz puha, ízleteses és jól szeletelhető a húsvéti sonka

Kemény? Íztelen? 3 mesterfogás, hogy omlós és ízes legyen a húsvéti sonka

A kemény, rágós és íztelen főtt sonka szomorú dolog. A húsvét márpedig nem lehet szomorú, úgyhogy mondjuk, mire figyelj oda!

Akár parasztsonka, csülök vagy kötözött sonka lapul a hűtőben, a cél, hogy a főzés során minél többet kihozzunk a húsvéti sonkából. Az íze mellett már csak az ára miatt is megéri a gondos elkészítést, ez nem egy elrontott rántás, amit nem sajnálunk újrakezdeni.

Ha volnának kétségeink, hogy érdemes-e ízesíteni a húsvéti sonka főzőlevét, a válasz duplán is igen. Tényleg finomabb lesz így a sonka, a főzővizet pedig vétek kiönteni a végén! Mivel fantasztikus levesalap, ezért is érdemes fűszerezni.

A sonkafőzés után a levet rögtön felhasználhatjuk – tavaszi bablevesnek, lencselevesnek, sárgaborsólevesnek, krumplilevesnek, raguleveseknek –, de tökéletesen fagyasztható is ez az alapanyag. Jöhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, egész bors és egy kis különlegességként jól illik hozzá a borókabogyó. De semmilyen hozzáillő fűszerrel nem ronthatjuk el, ha van egy ág rozmaringunk vagy kakukkfüvünk, csak gazdagabb lesz tőle a leves.

Fontos: jó ötlet húsvéti tojást is főzni a sonka mellett, de kizárólag úgy, ha tökéletesen tiszta, többszörösen átmosott tojásokat teszünk a sonka mellé. Egyikünk sem szeretné a tojáshéjon fellelhető (jól ismert) piszkokat belefőzni a sonka levébe. Fokozottan igaz ez akkor, ha a főzővizet felhasználjuk levesalapnak.

Húsvéti sonka és főtt tojás

Megéri a gondos főzést: húsvéti sonka, főtt tojás / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

A sonkafőzés 3 mesterfogása

Előkészületek: áztatás

A sonkát sózással tartósítják (többek között). Főzés előtt emiatt legalább néhány órára, de akár egy éjszakára is áztassuk be hideg vízbe. Előtte nem szükséges lemosni a sonkát. Ha letelt az idő, öntsük le róla főzés előtt az áztatóvizet, és ismét hideg vízzel engedjük fel immár a lábasban a sonkát. A főzővíz beízesítésekor értelemszerűen ne adjunk hozzá sót.

A főzés menete

A hideg vizet először forraljuk fel, de az első forrás után vegyük vissza a lángot. (Ha habos lesz a víz teteje, habozzuk le!) Ne lobogó vízben főzzük a sonkát: a víznek éppen csak gyöngyöznie kell, és fedő nélkül főzzük, a húsleves főzéséhez hasonlóan.

Úgy szól a mondás, hogy kilónként egy óra főzési idővel számoljunk. A mi tapasztalatunk szerint ez a minimum, amit igényel, és túl is mehet ezen a főzési idő. Hústűvel vagy villával megszúrva ellenőrizve érezni fogjuk, mennyire puhult meg a sonka.

Húsvéti sonka és főtt tojás

Nem szabad kilógnia: teljesen lepje el a főzővíz! / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Utóhőkezelés

Ha elzártuk a gázt a sonka alatt, tegyünk fedőt a lábasra, és hagyjuk kihűlni a főzővízben a húsvéti sonkát. Ez tovább fogja puhítani az ízes vízben a sonkát.

Ha kihűlt, először egy tálba tegyük a sonkát, és engedjük ki belőle a levet, amivel a főzés során megszívta magát. Ezután tegyük egy jól záródó dobozba vagy csomagoljuk alufóliába légmentesen. Legalább fél, de inkább egy nap a hűtőben jót tesz neki, hogy szépen tudjuk szeletelni tálaláskor. A hűtőben való pihentetés nélkül is ugyanolyan finom lesz a húsvéti sonka, csak kevésbé szépen lehet szeletelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top