nlc.hu
Húsvét

Sonkafőzési tanácsok

Tuti praktikák sonkafőzéshez, hogy tökéletes legyen

Séf mondja el, hogyan és mitől lesz tökéletes a húsvéti sonka.

A húsvéti sonka szinte minden háztartás ünnepi menüjében megjelenik, azonban nem mindegy, hogyan készítjük el. Mindannyian azt szeretnénk, ha az ünnepi menü gyöngye ízes, omlós és igazán kiemelkedő lenne az ételek között. De hogyan is érhetjük ezt el?

Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastélyban található Clarisse étterem séfje – aki korábban Magyarország egyetlen két-Michelin csillagos éttermét is vezette – elárulja a húsvéti sonka tökéletes elkészítését és tálalását.

Praktikák sonkafőzéshez

Elengedhetetlen, hogy ízes abalében főzzük meg a sonkát. Az abalé általában egy gyökérzöldségekből, fűszerekből, zöldfűszerekből készített alaplé, melyben a sonka kellő idő alatt tökéletesre főhet. Nagyon fontos azonban, hogy a főzés végeztével ne vegyük ki azonnal a sonkát ebből az alapléből. A főzés során keletkező stressz, ami a húst éri a lében történő hűtés során kisimul, megnyugszanak az izomrostok és nem utolsó sorban az ízes abaléből is visszaszív magába a sonka. Ezért is nagyon fontos, hogy az abalé kellően legyen ízesítve, hiszen a hús a hűlés során még kap azokból az intenzív ízjegyekből” – magyarázza Mészáros Ádám.

sonka

Nem mindegy, milyen hőmérsékleten szeleteljük fel a húsvéti sonkát! – Fotó: iStock

Ezekre figyelj a tálalásnál!

Sokan szeretik a sonkát melegen, én magam is ezen emberek közé tartozom, azonban a tökéletes sonka receptjénél fontos, hogy csak teljesen kihűlt állapotában szeleteljük fel, hiszen így kapunk majd hibátlan szeleteket. Azonban, ha nem szeretnénk várni, van még egy nagyon izgalmas megoldás a sonka tálalására. Mi az étteremben általában 3-4-féle sonkát is használunk. A szívsonka, a kötözött tarjasonka és a karajsonka, amit angolszalonnaként is ismerhetünk, az a 3, amit én a leginkább szeretek használni. Ezeket, a már említett ízes abalében megfőzzük, majd még melegen kisebb darabokra vágjuk, egy terrine formában összepréseljük és hűtött állapotban, szeletelve tálaljuk. Ez az elkészítési mód azért nagyon különleges, mert minden sonkának más-más ízhordozó jegyei vannak, ebben az összeállításban pedig egyben érezhetjük őket, ezzel egy nem mindennapi ízélményt eredményezve” – tanácsolja a séf.

Húsvét az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top