Láttál már ilyen szépséget? Egy ideális húsvéti asztal rogyadozik a mutatós finomságoktól: a festett tojások mellett a fonott kalács, a barhesz, a babka is szebbnél szebbek, akárcsak a házi töltött tojások, más néven kaszinótojás.
A boltban kapható kaszinótojásokat éppen most teszteltük. Az eredmények arra sarkallnak minket, hogy a húsvétkor is szeretett ételt magunk készítsük el az ünnepre – bár nem minden kommersz kaszinótojás hozta a hátborzongató vegyszerízt. Bár van munka a házi töltött tojás elkészítésével, nagy szakácstudományt nem igényel. Pepecselős a főtt tojások fehérjerészének szép felvágása, a tojások sárgájának kiemelése, kikeverése, majd esztétikus visszatöltése, de az eredmény magáért beszél. Különösen, ha “Barbie-tojásokat” kreálunk, ami pedig egy 8-10 órás pihentetést is igényel a színezéshez. Az ünnepek márpedig szóljanak az ételkülönlegességekről (is)! Megmutatjuk, hogy készülnek a húsvéti töltött tojások rózsaszín tojáscsónakban.
Csak egy cékla, és más semmi: a rózsaszín kaszinótojás (recept)
Az élénkrózsaszín tojások titka egyetlen gumó cékla. Egyes receptek már kész céklalevet írnak, de a pimaszul drága bolti céklalé árának töredékéért vásárolhatunk egy céklagumót, amiből mi magunk is készíthetünk céklalevet. Ezúttal ráadásul nem is kell zöldségprés-géppel bajlódnunk, hiszen nem meginni akarjuk a levet.
A cékla színezőkedvét egyébként is ismerheti minden háziasszony. A kezünk, a vágódeszka és a pult is élénk pinkes-lilás lesz, ha céklával dolgozunk. De úgy is mondhatnánk, hogy céklaszínű.
Ez a szemet gyönyörködtető étel egy egyszerű töltött tojás, de a kaszinótojásokhoz gyakran készített zselatinos bevonóréteg nélkül.
Mire figyeljetek?
- Nem lesz azonnal tálalható. Egy fél napnyi pihentetéssel számoljatok!
- Ne hagyjátok a céklalében tovább, mint 8-10 óra, mert akkor nem csak a széle lesz rózsaszín, hanem az egész fehérjét beszínezi.
- A krémbe azért tegyetek kurkumát, mert így kap szép színt!
- Ha nincsen paprikakrémünk, őrölt paprikát is tehetünk bele.
- A habzsákos visszatöltés nélkül is isteni finom lesz, viszont kevésbé mutatós.
Hozzávalók:
- 10 tojás
- Egy közepes méretű céklagumó
- 50 g vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2,5 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár, legjobb egy ízes fajta, pl. dijoni mustár
- Fél mokkáskanál kurkuma
- Ízlés szerint egy mokkáskanál paprikakrém vagy csípőspaprika-krém
- Egy kis metélőhagyma vagy újhagyma a díszítéshez
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Készítsük elő elsőként a céklalevet. A céklagumót hámozzuk meg, majd 12 perc alatt főzzük meg annyi vízben, amennyiben majd kényelmesen el tudjuk helyezni a tojásokat.
- A végén turmixgépben turmixoljuk le a céklát a vízzel, vagy menjünk át rajta botmixerrel. (Bolti céklalével meg is spórolhatjuk ezt a műveletet.)
- Vegyünk egy tízes doboz tojást, és főzzük meg sima jól megsózott vízben. A só nem fogja befolyásolni a tojás ízét, csak a könnyebb hámozhatóság kedvéért sózzuk meg.
- Ezúttal igazi keménytojást főzzünk 13-15 perces tojást. (A főzéshez technikai segítséget itt nyújtunk!)
- A szobahőmérsékletű tojásokat gyöngyözve forró vízben 3-4 percig fedő nélkül főzzük, majd a forró vízben tegyük félre 10-12 percre.
- Ezután vegyük ki a vízből, és lehetőleg tegyük át hideg vízbe, hogy stabilizáljuk a hőmérsékletét.
- Ha kihűlt, nagyon gondosan hámozzuk meg, próbáljuk nem megsérteni a tojások külsejét, hogy minél szebben mutassanak majd.
- A céklás lébe úgy helyezzük a tojásokat, hogy ne nyomódjanak nagyon egymáshoz, és szépen befesse őket a céklalé. 8-10 órára (avagy egy éjszakára) tegyük őket hűtőbe. Fontos, hogy hűtőbe rakjuk, mert a meghámozott tojás már könnyen romlik szobahőmérsékleten!
- A megszínezett tojásokat kiemeljük a léből, és félbevágjuk őket.
- A félbevágott tojások sárgáját egy tálba kanalazzuk, áttörjük villával, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és az összes többi hozzávalót, ami ízt és krémességet fog adni neki. Szép egyenletes masszát keverünk ki belőle.
- Jöhet bele a tejföl, majonéz, mustár, ízlés szerint a só, a bors és a frissen vágott petrezselyem.
- Kanalazzuk habzsákba a krémet, hogy olyan szépen tudjuk visszatölteni a félbevágott tojásokba, mint ahogy a képen is látható.
- Az apróra vágott friss zöldfűszerrel díszítsük!
- Csak tálaláskor vegyük ki a hűtőből, mert romlékony.
Szép is, finom is!