Ingatlanpont
Szponzorált tartalom

A gyanúsan olcsó ingatlan nem véletlen, ezekre figyelj!

Amikor lakásvásárlásra adjuk a fejünket, laikusként rengeteg dolgot nem veszünk észre a hirdetésekben, és elsősorban az árakat nézzük. Csovcsics Dániel ingatlanügynök segít nekünk abban, hogy mire kell odafigyelni, ha egy gyanúsan olcsó ingatlan kerül elénk.

Mindig érdemes megnézni a környékbeli árakat, ha eldöntöttük, hogy hol akarunk lakást venni, hiszen így kerülünk képbe, hogy azon a helyen mennyiért lehet reálisan vásárolni. Ha egy olyan hirdetést látunk, ahol gyanúsan olcsó ár szerepel, akkor érdemes gondolkozni, és semmiképpen nem szabad elhamarkodottan beleugrani egy olyan adásvételbe, amelyet később megbánhatunk. A szakember szerint mindenképpen megéri ingatlanközvetítő segítségét kérni.

2014 táján rengeteg olcsó lakást hirdettek, amelyekről gyorsan kiderült, hogy valami nincsen rendben vele. Ezek általában banki visszavett ingatlanok voltak, amelyekből még ma is van a piacon egy kevés, de az ilyeneket nem szabad megvásárolni, csakis kellő körültekintéssel. A hitelek nem fizetése miatt árverezésre kerülő lakásokat, házakat csak direkt a banktól vagy hivatalos, önkormányzati vagy banki árverésen szabad megvenni, csakis a pontos feltételek ismerete mellett. Ilyen helyekre érdemes akár ingatlanossal, akár ügyvéddel érkezni, vagy mindkettővel. Nagyon sokan beleestek néhány éve abba a csapdába, hogy alacsony áron gyorsan vettek egy ingatlant, amelyet megnéztek előtte, de az ügylet után derült ki, hogy az ingatlan valójában nem azé, aki megmutatta, nincs mögötte valós lakás, vagy olyanok laknak benne, akiket nem lehet utcára tenni. Sosem szabad elhamarkodottan üzletet kötni, nem szabad csak úgy pénzt átutalni senkinek, sem telefonon vásárolni, mert ilyen is van, sajnos! Ezek nagyon fontos szabályok. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a tulajdoni lapon az eladó neve szerepel, vagy közjegyző előtt megírt és hitelesített meghatalmazással árulja a lakást, ha nem a tulajdonos bonyolítja le az adásvételt.

„Fontos, hogy alaposan feltérképezzük a rejtett csapdákat is. Volt olyan esetem, amikor a közös képviselő elmondta, hogy a gáz nincs bevezetve az épületbe, de erre van pénz a társasház kasszájában, és hamarosan megtörténik, csak azt nem mondta el, hogy a fűtésrendszer nem működik az egész házban, és erre már nincs büdzsé. A tulajdonos erről vagy nem tudott, vagy nem mondta; amikor kiderült, akkor a vevő elállt a vételtől, szerencsére időben rájöttünk erre. A rejtett statikai vagy gépészeti hibákat is minden esetben ellenőriztetni kell vásárlás előtt megfelelő szakemberrel. A tulajdoni lapot pedig gondosan át kell fésülni, és megtudni, kinek van haszonélvezete vagy elővásárlási joga, esetleg van-e folyamatban lévő hagyatéki eljárás az ingatlannal szemben.

Az önkormányzati lakások is sokkal olcsóbban kerülnek piacra, mint a valós értékük, és nem minden hirdetésben szerepel egyértelműen, hogy ez valójában önkormányzati bérlakás, amelynek nem a tulajdonjoga, csupán a bérleti joga eladó. Ilyenkor is lehet vásárolni, de meg kell tudni az önkormányzattól, hogy ki és mennyiért válthatja meg a tulajdonjogot, illetve a vevő vagy az eladó fizeti-e azt.

Amikor egy lakás valós ára 30 millió forint, de csak 20 milliót kérnek érte, akkor kezdjünk el gyanakodni, és mindenképpen tudjuk meg az alacsony ár okát. Volt egy konkrét esetem, amikor egy idős hölgy 19 millióért árulta az ingatlanját, pedig az legalább 30 millió forintot ért. Addig kérdezgettük a házban lakókat, amíg ki nem derült, hogy albérlők laknak az ingatlanban, pici babával, vagyis a gyámhatóság engedélye nélkül nem kilakoltathatók, a gyámhatóság ezt pedig a kiskorú védelmében nem hagyja. Ilyenkor sok esetben a kétségbeesett tulajdonos megpróbál megválni az ingatlantól, hogy legalább némi pénzhez jusson, mert ezekben az esetekben általában rengeteg rezsitartozás gyűlik fel az albérlők hanyagsága miatt. Erre természetesen nem az a megoldás, hogy eladjuk az ingatlant, hiszen azt az új tulajdonos sem tudja birtokba venni. Itt fontos megjegyeznem, hogy éppen az ilyen esetek elkerülésének érdekében kell a bérleti szerződést közjegyző előtt hitelesíttetni!

A buktatók elkerülése miatt érdemes ingatlanos segítségét igénybe venni. Fotó: Thinkstock

Egy eset van, ami nagyon ritka, amikor gyorsan és éppen ezért áron alul akarnak megszabadulni egy-egy ingatlantól: ez a családi vészhelyzet, amikor betegség vagy egyéb miatt gyorsan kell a pénz, és ilyenkor a tulajdonos enged az árból. De hangsúlyozni szeretném, hogy ez nagyon ritka, és ilyenkor is kellő körültekintéssel érdemes vásárolni.

Ha egy hirdetés már nagyon régóta fent van egy portálon, az is valamilyen bibit jelent, ugyanis mostanában a jól beárazott ingatlanok napok, órák alatt elkelnek. Bár 2016 óta várja a piac, hogy stagnáljanak az árak, ez mégsem következik be, nagyon komolyan pörög a piac, nagy a kereslet” – mondta el az NLCafénak Csovcsics Dániel, az OTP Ingatlanpont értékesítője.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top