Otthon

Ennyiért kapsz ma új építésű lakást Budapesten

Jelenleg több mint 400 ingatlanfejlesztés folyik Budapesten, ahol több mint 20 ezer lakás épül. Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára több mint 750 ezer forint, alapterületük pedig 72 négyzetméter. A luxusingatlanokkal pedig Dunát lehet rekeszteni.

A Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei év második negyedévére vonatkozó adatsorából érdekes megállapításokat vont le a Pénzcentrum, összeállítva a budapesti kerületek új építésű lakásainak átlagos négyzetméterár-listáját is. A friss jelentésből kiderült, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás alapterülete 72 négyzetméter, négyzetméterára pedig bő 754 ezer forint.

Közelebbről megnézve már az is sokat befolyásolhat az áron, hogy a Duna melyik oldalán áll a ház. Négyzetméterenként közel 87 ezer forintos árdifferencia egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának – jegyzi meg a lap.

Budapest legdrágább kerülete ennek ellenére az V. kerület, amely majdnem 800 ezer forintot (!) ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I. és a II. kerület, Pesten pedig a VI., illetve a VII. kerületek, ahol az egységárak 1-1,2 millió forint között szóródnak.

A főváros külső kerületeiben 500-600 ezres egységár között vásárolhatunk, viszont 400 ezer forint alatt sehol sem juthatunk hozzá egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

A Pénzcentrum szerint egyre nagyobb igény mutatkozik Budapesten a luxuslakások iránt. Amit nem is a legdrágább budapesti új építésű otthon 628 millió forintos irányára jelez leginkább, hanem az, hogy 400 millió forintnál drágább kategóriában 5, a 300 milliónál drágább kategóriában 14, a 200 milliónál drágább kategóriában 57, a 100 millió forint feletti kategóriában 399 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2478 darabot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top