nlc.hu
Iskolakezdés
Tippek egészséges és finom gyerekreggelikhez

Felkészülés az iskolakezdésre: tippek az egészséges és gyors reggelikhez

Sajnos vagy nem sajnos, de lassan itt a szeptember. Ami pedig azt jelenti, hogy kezdődik az iskola. A gyerekeink étkeztetése iskolaidőben mindig egy kihívásnak bizonyul. Ezért most hoztunk pár ötletet, ami biztosan elnyeri a tetszésüket, és egyben kellően laktató ételek is.

Már kevesebb, mint egy hónap maradt a nyári szünetből. Otthon gyermekünk akkor kel, amikor csak szeretne, és bármit ehet, amit talál a hűtőben. Azonban ez szeptembertől korántsem lesz így. Minden napra valami laktató, energiadús és egyben finom ételt szükséges adnunk neki. De ha az első pár héten minden nap egy rohanás, mert nem készültünk előre reggeliötletekkel, akkor nagy rá az esély, hogy egyszerűen csak kihagyjuk a nap egyik legfontosabb étkezését. Ez azonban nagyon káros a gyerekek szellemi teljesítményére. Ha agyuk nem kap elég energiát, akkor erősen csökkenni fog koncentrációképességük, és nehezen birkóznak meg az őket érő különböző kihívásokkal.

Készítsd el előző este!

Az első és legfontosabb szabály, hogy készítsük el előző este a másnapi szendvicset. Vagy ha otthon eszik még reggel a gyermek, akkor is előkészíthetjük a hozzávalókat, hogy reggel már tényleg könnyedén és gyorsan el tudjuk neki készíteni a reggelit.

Tojásrántotta

A rántottát általában mindenki szereti. Rengeteg fehérjét, vitamint és tápanyagot tartalmaz, így tökéletes indítója lehet egy nehéz napnak. Egészítsük ki zöldségekkel és gyümölcsökkel, hogy még jobban energizáljuk a kisdiák testét a napra.

Péksütemény

Valószínűleg a péksütemények nem épp a legegészségesebb ételek, de nyugodtan tehetünk néha egy-egy kivételt. A gyerekek szeretik, tele van cukorral és kellően laktató. Ha pedig maradnánk az egészséges dolgoknál, akkor cseréljük le a tésztát teljes kiőrlésűre, így a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Krémek

Akár még otthoni reggelire, akár szendvicsbe is tökéletes választások a különféle krémek. Ez lehet vajkrém, sajtkrém, lekvár, szárított paradicsomos krém stb. Nagyon sok lehetőségünk van ezen a téren, ezért gyermekünk sosem fogja megunni őket.

Egy anya épp készíti össze gyermekeinek a reggelit az iskolába. Tesz a táskába szendvicseket és gyümölcsöket is.

Egészséges étrendet alakítsunk ki gyermekünk számára!

Szendvicsek

A legegyszerűbb reggelik a szendvicsek. De ne csak sima szendvicsekre gondoljunk, tegyünk bele mindenféle jó dolgot. Mehet bele margarin, felvágott, kétféle sajt, zöldségek, majonéz stb. Készítsünk egy sok ízt felvonultató, bőséges szendvicset.

Zabkása

Használhatjuk az előre elkészített pár perces zabkásaporokat is, de ha mi magunk készítjük el elejétől a végéig, akkor biztosan sokkal finomabb lesz. Nem mellesleg akkor kedvünkre vagy gyermekünk kedvére ízesíthetjük. Tegyünk bele mézet, gyümölcsöket, magvakat – ennél egészségesebb reggeli kevés van.

Ne felejtsük el a tízórait!

A reggeli után a tízórai is nagyon fontos a gyermek étkezéseit illetően. Pont két nehéz óra között bizonyosan jól esik majd neki egy-két gyümölcs, keksz, csoki – éppen az, amit aznapra csomagoltunk neki.

Pár tipp különösen válogatós gyerekeknek

  • Készíthetünk az ételekből különböző formákat, állatokat, mesebeli lényeket, amelyet meglátva rögtön megjön a kisebbek étvágya.
  • Egy-két apró furfanggal rávehetjük gyermekünket a nemkívánatos zöldségek elfogyasztására is. Például bepanírozhatjuk a cukkinit és a padlizsánt is.
  • Ha evés közben mesélünk neki, akkor azzal elvonjuk a figyelme egy részét az evésről, és esetleg megehet olyan falatokat is, amelyekre azelőtt azt mondta, hogy egyáltalán nem kéri.

(Forrás: Nosalty, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top