nlc.hu
Iskolakezdés

Hogyan készülj az első egyetemi évedre?

Ezeknek a tanácsoknak mi is örültünk volna anno gólyaként: kisokos leendő egyetemistáknak

Szeptemberben az idei elsőévesek búcsút vesznek a középiskolai barátaiktól és családjuktól, és megkezdik az egyetemi életet. De vajon a nagy nap közeledtével miket érdemes bepakolni, minek érdemes utánanézni, hogyan lehet jól felkészülni a zökkenőmentes beilleszkedéshez?

Mindjárt itt a szeptember, ami sok fiatalnak szívdobogtató érzés, hiszen sokuk most vág bele az egyetemi évekbe. Jó visszaemlékezni, milyen félelemmel vegyes várakozással teltek az utolsó napok, milyen volt belépni a kollégiumi szobába, találkozni szobatársakkal, csoportársakkal, izgatottan felvenni a tantárgyakat.

Diákok állnak egy fal előtt.

Fotó: Getty Images

Bár ez egy csodálatos időszak az ember életében, a legtöbb gólyának dilemmát okoz, hogy mit csomagoljon be, felvegye-e a kapcsolatot a leendő csoporttársaikkal, vajon ki fog-e jönni a pénzéből és hasonlók.

Most készítünk egy rövid kisokost, amit mankóként használhatnak a szülők és a diákok is a felkészülés heteiben. Íme néhány jó tanács:

Vedd fel a kapcsolatot olyan ismerősökkel, akik ugyanarra az egyetemre járnak!
Megnyugtató lehet, ha előre felveszed a kapcsolatot olyasvalakivel, aki szintén oda készül – még akkor is, ha csak a barátod anyukájának másodunokatestvéréről van szó. Az első néhány hét elég magányos lehet, ezért ezekben az időkben jól jöhet, ha találkozol olyannal, akit már ismersz.

Keress online csoportokat az egyetemről!
Ha előzetesen csatlakozol online diákcsoportokhoz, akkor már alapból a közösség részének érezheted magad. Erre remek fórum a Facebook, még ha a Z generációsok között már egyre kevesebben is használják az élményeik megosztására. A Manchesteri Egyetem diákszervezetének bölcsészkari vezetője szerint a Facebook-diákcsoportok nagyon hasznosak, hiszen a tagok gyakran osztanak meg olyan hasznos információkat, amelyek az egyetemi életet megkönnyíthetik.

Gondold át, milyen támogatásra lehet szükséged a jövőben!
Ne feledd, hogy az egyetemi hallgatóktól önállóságot várnak el, ezért menj elébe a dolgoknak. Gondold végig milyen támogatásra lenne szükséged, és derítsd ki, hogyan juthatsz hozzá. Legyen szó ösztöndíjról, szociális vagy egyéb támogatásról, neked kell értük jelentkezned, a szükséges iratokat, igazolásokat begyűjteni és a határidőket betartva leadni. 

Készíts listát, miket szeretnél magaddal vinni!
Egy kollégiumi szoba általában nem túl szexi, ezért érdemes előre azon gondolkodni, mivel tudnád hangulatosabbá tenni azt a részt, ahol a te kuckód lesz kialakítva. Vigyél magaddal képeket, kényelmes párnákat és egy növényt, hidd el, azonnal otthonosabb lesz. Kezdd el összeszedni a szükséges dolgokat, például a főzőfelszerelést. Kérdezd meg a családtagokat és a barátokat, hogy van-e valami felesleges holmijuk,  nézd át az otthoni szekrényeket a nem használt edények után. Érdemes a leendő kollégiumot, vagy az albérletedet felhívni és egyeztetni arról, hogy lesz-e a konyhában alapfelszerelés, tányér, pohár, edények stb., vagy neked kell vinni.

Nézz utána, milyen klubok, hobbilehetőségek állnak rendelkezésre!
Ha már van valamilyen szenvedélyed, érdemes folytatnod, így nem vész el a sokévnyi gyakorlás, másrészt így könnyen új barátokra, haverokra is szert tehetsz.

Ismerd meg a leendő lakóhelyedet!
Nézz utána a helynek, ahová költözöl, és annak, hogy mi létezik a diákbuborékon kívül, milyen lehetőségek várnak rád, legyen szó szórakozásról, sportról, kultúráról vagy akár munkáról. 

Légy nyitott!
Ha nem vagy extrovertált típus, nehéz és szorongató lehet belevágni egy új életbe, ahol egy rakás új emberrel kell találkoznod. Próbáld elengedni a prekoncepcióidat, a félelmeidet a változástól és légy nyitott az új élményekre.

Ne vegyél fel túl sok tárgyat!
Az Eduline azt tanácsolja, hogy ne vállald túl magadat az elején, valamelyik szimpatikus tárgyról muszáj lemondani, ha nem akarsz állandó időhiányban szenvedni. Egyébként érdemes szétnézni az Instagramon és a TikTokon is, ahol már az egyetemek is jelen vannak és jó tanácsokkal láthatnak el posztok formájában.

Gondolj a pénzügyekre!
Ha nincs végtelenített bankszámlád, amit a szüleid finanszíroznak, akkor érdemes átgondolni, milyen kiadásaid lesznek és mennyi havi pénzből kell majd kijönnöd. Ha eddig nem volt saját bankszámlád, itt az ideje nyitni egyet, hiszen a legtöbb egyetem csak azt a bankszámlát fogadja el, amit össze tud kötni a nevetekkel, illetve az adataitokkal. 

Használj olyan appokat, amik megkönnyítik a mindennapjaidat!
Ilyen például a My study life, melynek segítségével átláthatóvá alakíthatod nemcsak a vizsgákra való készülődést, hanem beütemezheted a feladatokat, a beadandókat és különböző időpontokat is. Időzítőket, emlékeztetőket is használhattok. Az app offline, androidos, iOS-rendszerben és még desktopon is működik.

És végezetül, élvezd az új életed!

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top