nlc.hu

Elárverezték a Qualitas Gimnáziumot

„Idegileg és lelkileg is teljesen kikészültek a gyerekek” – megszólalt egy édesanya az elárverezett gimnáziummal kapcsolatban

Pár nappal ezelőtt még boldog tudatlanságban érkeztek a tanórára a diákok a soroksári Qualitas Gimnáziumba egészen keddig, amikor végrehajtók tanítási időben hazaküldték a diákokat és tanárokat. A történtekről részletes leírást adott egy édesanya, továbbá az egyik tanuló is megszólalt.

Sokan felkapták a fejüket a keddi hírre, miszerint a soroksári Qualitas Gimnáziumot elárverezték, majd a végrehajtók tanítási időszakban ürítették ki az épületet, így már délelőtt 10 óra környékén hazaküldték a tanárokat, illetve a diákokat egyaránt. Az iskolát már tavaly októberben elárverezték, azonban az igazgató erről nem szólt senkinek, így a szülőket, diákokat, de még a tanárokat is váratlanul érintették a történtek. Nem csoda, hogy az eset hatására a tanulók teljesen sokkban hallgatták végig a bírósági végrehajtó tájékoztatását, nem sokkal később pedig sírva hagyták el az épületet. 

„Majd szétrobbantam az idegességtől. Éppen kutyát sétáltattam, amikor felhívott a gyerekem, hogy nézzek rá az üzeneteimre, mert küldött nekem valamit. Még csodálkoztam is, hogy mi lehet ilyen baromi sürgős. Ekkor láttam, hogy kipakolták az egész iskolát a tanárokkal együtt az utcára és egy szülő megy értük, mert 18 év alatt nem engedik el őket egyedül. Nem akartam elhinni” – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szülő.

Az édesanya elmondása alapján a legfelháborítóbb az volt, hogy sok gyerek bent hagyta a holmiját az osztályteremben vagy a padokban, viszont ennek mondhatni búcsút is mondhattak, hiszen még a tanárokat sem engedték vissza az iskolába. 

„Állítólag most az egyik terem teljesen le van zárva, amiben az iskola cuccai vannak és itt nem a padokra gondolok. Semmit sem engedtek elhozni, illetve semmihez nem engedélyezik a hozzáférést, így a bizonyítványok is ott maradtak. Ilyet nem lehet csinálni tanítási idő alatt. Vegye a fáradtságot az a végrehajtó és rendezze le nyári szünetben, vagy hétvégén” – tette hozzá.

Az incidensről egy videó is napvilágot látott, ami alá több komment is érkezett egykori diákoktól. Megjegyzésükben azt írták, hogy egy botrány kitörésére már régóta számítani lehetett, azonban ezzel kapcsolatban vegyesek a vélemények. 

Számítottunk rá, hogy lesz valami, de egyáltalán nem ilyen jellegű dologra gondoltunk – nyilatkozta az nlc-nek a most 11. évfolyamba járó Melani. 

A tanuló azt is elárulta, miszerint a tanárhiány miatt gondoltak arra, hogy gondok akadhatnak az iskola üzemeltetésével, azonban ezt a problémát már az első hét után sikerült megoldani, ezért nem is aggódtak. 

Senki semmiről nem tudott. Állítólag az igazgató, a felesége, illetve a titkár tudott csak róla. A többiek csak sejtették, hogy valami nem stimmel.

Kitört a pánik

Az anyuka elmondása alapján a történtek hatására nagyon sokan elkezdtek pánikolni és sírni. A szülőket nemcsak az háborította fel, hogy nem tudtak az iskola ellen folyó intézkedésekről, hanem az is, hogy véleményük szerint ez az eljárás a gyerekeket is traumatizálta. 

Idegileg és lelkileg teljesen kikészültek. Az egy dolog, hogy szerették a sulit, a tanárokat, illetve a diákok is egymást, de ez hatalmas törés egy gyereknek. Ezt igazából nem lehet kifejezni

A diákokat nemcsak a közösség, illetve a tanárok vesztesége, hanem a kilátástalan jövő gondolata is sokkolta. 

„Nagyon sokkolta a gyerekeket. Senkinek nem az volt az első reakciója, hogy hurrá nem kell tanulni. A lányom még itthon sem tért magához, nem tudta, hogy mi lesz vele, hiszen le akar érettségizni és szeretne iskolába járni”

A helyzetet az sem könnyítette meg, hogy az anyuka elmondása alapján a környéken alig vannak iskolák, vagy az összes tele van. 

Mi lesz a gyerekek oktatásával? 

Az épület árverezése számos kérdést felvet, de az egyik legfontosabb, hogy mi lesz a tanulók oktatásával? 

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere egy Facebook-bejegyzésben közölte, miszerint az ügy nem az önkormányzat hatásköre, azonban több intézményvezetővel is felvette a kapcsolatot, köztük az Apor Vilmos Katolikus Főiskola campusvezetőjével, hogy folytatódhasson a tanulók oktatása. 

Úgy tűnik, hogy a történtek ellenére a diákok, illetve a szülők sem szeretnének iskolát váltani

A Qualitas Gimnáziumba járó 11. évfolyamos tanuló elárulta, hogy szeretné megvárni a fejleményeket, mielőtt döntést hoz, továbbá végzős társaival együtt mindenképpen szeretné elkerülni az iskolaváltást. Hozzátette, hogy szerencsére a tanárok is ahogy tudják, tartják bennük a lelket.

Bízunk abban, hogy hétfőtől sikerül egy másik épületbe költözni, hogy tudjuk folytatni a tanulást

– zárta gondolatait. 

A lapunknak nyilatkozó szülő szerint mindennek ellenére az oktatással semmi probléma nem volt. 

Mondtam a lányomnak, hogy kiveszem, de nem akarja. Ha ez valóban működőképes lesz akkor nagyon nem szeretne eljönni a társaság, illetve a tanárok miatt”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top