Aktuális

Nem merünk a neten fizetni

Az internetes vásárlás egyre elterjedtebb, de a megvásárolt áru előre fizetéséhez nincs meg a bizalom.

Az internetes áruházak vásárlói nem bíznak az előre fizetésbenAz internet az ember számtalan életterületére beszivárgott már, online „adjuk fel” a sárga csekket, a világhálón foglalunk időpontot az egyes szolgáltatókhoz, itt tankoljuk fel az óvszerraktárunkat, de még a vásárlást is a virtuális téren keresztül intézzük – bár az online előre fizetésben nem nagyon bízunk, közölte friss felmérésének eredményét az olcsóbbat.hu kereskedelmi portál.

Az internetes boltok csaknem háromnegyedének naponta kevesebb, mint ezer látogatója van, 21 százalékuknak jelentősen több, de még mindig kevesebb, mint 10 ezer; egy webáruház tipikus látogatója pedig 5–25 ezer forintot költ vásárlásra alkalmanként. Az olcsobbat.hu kutatásból kiderül, hogy a hazai internetes boltokban szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai cikkekből a legnagyobb a választék. Harmadik helyen az egészség- és szépségápolási termékek állnak, ezeket a háztartási gépek és eszközök követik. A legszegényesebb a kínálat a barkácseszközökből és a szerszámokból, és ugyancsak kevesen árulnak zenei és filmes CD-ket, DVD-ket. Ez utóbbi két termékkategória a boltoknak csak 1 százalékában található meg.

A webáruházak több mint háromnegyedében van lehetőség a futárnál, vagy személyesen a boltban történő készpénzes fizetésre. Az üzletek 85 százalékában banki átutalással is lehet rendezni a számlát, a vásárlók többsége azonban bizalmatlan, csupán 14 százalékuk él ezzel a módszerrel. Ennél is kevesebb – 3 százalék – a bankkártyás fizetések száma, igaz, ezért a boltok is felelősek: alig több mint negyedük kínál ilyen lehetőséget. A válaszadók nagyrészt egyetértettek abban, hogy a tisztességes piaci verseny érdekében szükség volna egy független minőségbiztosítási rendszer kialakítására, amely mind a becsületes kereskedőket, mind pedig a vásárlókat védené.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top