Kert

Tavaszi munkák a kertben

Végre itt a tavasz! Bájosan virágoznak a tulipánok és a császárvirágok, a kertész azonban nem pihenhet, ezernyi munka várja az újraébredő természetben. Ideje van az ültetésnek, a metszésnek és a tervezésnek.

A tavaszi kertben az első feladat a fák, cserjék és szőlő metszése. Ilyenkor lehet fazonírozni a sövényt és esetleg elültetni azt a néhány fát, amit ősszel már nem volt idő. A metszés nemcsak a növények alakját befolyásolja, hanem a termést is. Az elfagyott ágakat mindenképpen el kell távolítani és metszés során ügyelni kell arra, hogy az olló mindig éles legyen, a vágások pontosak legyenek. A jó kerti szerszámok szükségesek ahhoz, hogy a kert az év további részében bőségesen teremjen.

Tavasszal a kártevők is ébrednek. Szükség van a növényvédelemre. A fákról le kell szedni a fent maradt gyümölcsöket és a gombás fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell.

A csodás, nyári zöld gyepért is meg kell dolgozni. Először alaposan át kell gereblyézni a gyepet, hogy az elszáradt leveleket eltávolítsuk, majd néhány centi mélyen, a gyökerek megsértése nélkül, meg kell szellőztetni a füvet – ehhez a művelethez van speciális eszköz, de egy gereblyével is megoldható – végül pedig gondoskodni kell a fű tápanyag-utánpótlásáról.

A konyhakerti munkák egy része már elkezdődött télen. A paradicsom- és paprikamagok már a tejfölös pohárban növekednek, még néhány hét, és lehet palántázni, viszont itt az ideje a konyhakert felásásának és az ágyások kialakításának. A fagyok elmúltával el lehet ültetni a tavaszi, kora nyári növényeket: zöldborsó, retek, répa, cékla, cukkini, padlizsán, krumpli.

Tavaszi munkák a kertben

A virágoskertben is rengeteg munka akad. A legtöbb növény már mutatja első hajtásait, míg a tavaszi hagymás növények virágpompában állnak. Az újjászületés a gyomoknak is új lendületet ad, nincs más hátra, mint kigazolni és megkapálni a kiskertet, persze gondosan ügyelve arra, hogy a friss hajtások ne sérüljenek meg. Ahogy egyre melegedik az idő, el lehet ültetni a sikeresen átteleltetett gumós virágokat (dáliákat, kannákat), el lehet szórni az egynyári virágok magvait (büdöske, legényrózsa) és visszametszés után ki lehet tenni az ablakba az átteleltetett muskátlikat. Ha nem sikerült az átteleltetés, akkor most lehet beszerezni és ládába ültetni a muskátlikat, amelyek egész nyáron virágozni fognak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top