nlc.hu
Kert

Borzas gödény az Alföldön

Magyarországon rendkívül ritkán kóborló madarat figyeltek meg

A borzas gödény nevű madarak régen költöttek is Magyarországon.

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja szerint Magyarországon ritkaságnak számító borzas gödényt (Pelecanus crispus) figyeltek meg madarászok az Alföldön – írja az MTI alapján a 24.hu. Egymást követő napokon feltehetően ugyanaz a madár tűnt fel Tiszaalpár, Tömörkény és Szeged közelében.

A Magyarországon rendkívül ritkán kóborló madár egy példányát először szombaton figyelték meg a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron, a Nagy-tavon. Ezt a madarat még aznap este felé látták kirepülni a tóról. Másnap feltehetően ugyanezt az egyedet észlelték a tömörkényi Csaj-tavon, majd hétfőn Szeged közelében, a Fehér-tavon.

A borzas gödények nagyon régen költöttek is Magyarországon, ma már viszont csak nagyon ritkán bukkannak fel.

 

A madarak hatalmasak, szárnyfesztávuk akár a három métert is meghaladhatja. A borzas gödény testhossza 160-180 centiméter, tömege 10-12 kilogramm. Alapszíne fehér, szárnyának végén fekete csíkkal. Nevét fejének és nyakának hátsó, borzas tollazatáról kapta.

A borzas gödény Délkelet-Európában és Ázsiában, nagy kiterjedésű vizes élőhelyeken csoportokban fészkel. Fészkét nádból és más növényi anyagokból építi. Két-három tojását egy hónap alatt költi ki. Szinte kizárólag halakra vadászik, gyakran összefogva, a zsákmányt körbezárva, összeterelve. Tágulékony torokzacskójába nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tud gyűjteni.

Könnyedén, rövid siklásokkal, gyakran igen magasan röpül, miközben fejét válla közé húzza. Az európai állomány a telet Afrikában tölti, nagy részük a Nílus völgyében.

Utoljára a Fehér-tavon, 2015-ben észleltek egy példányt. A faj eltűnésének fő oka a vizes élőhelyek csökkenése.

borzas gödény

Egy tőkésréce (hátul) és egy borzas gödény a tóban a Föld napja alkalmából rendezett fesztivál nyitónapján a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. április 21-én (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top