Otthon

Ha ezt teszed a madáretetőbe, minden téli vendég örülni fog

Minél többféle eleséget teszel ki, annál több fajta madár látogatja az etetőt. Ne feledkezz meg a vízről se!

A Magyarországon élő madarak nagy része nem költöző madár, így a telet is itthon töltik, sőt a a tőlünk északabbra fekvő, hidegebb klímájú országokból is ide jön téli vendégségbe több faj, amíg be nem köszönt a tavasz. Bár a madarak etetés nélkül is átvészelnék a telet, nagy segítség számukra, ha gondoskodunk a folyamatos élelemforrásról. Ráadásul ennek nemcsak szárnyas barátaink örülnek, de nekünk is megvan a magunk haszna: ha elhelyezünk pár madáretetőt, garantált, hogy a legzordabb, kihalt téli kert is megtelik élettel, és az ablakon keresztül figyelhetjük, ahogy rendkívül változatos fajok jönnek-mennek a kertben.

Nem túl bonyolult, de teljes értékű madármenü (Fotó: Pixabay / Annika Nagel)

A téli hidegben, hóban és fagyban a madarak számára sokkal nehezebb az energiadús táplálék felkutatása, ezért ha madárvendéglőt nyitunk az udvarban, biztos, hogy számtalan elégedett, visszajáró vendégünk lesz, főleg ha betartunk pár, a téli madáretetéssel kapcsolatos, egyszerű, de annál fontosabb szabályt.

Ezeket kínáld a téli menüben

Ha úgy döntünk tehát, hogy szárnyaink alá vesszük a kert ki-be repkedő vendégeit, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mivel szabad őket etetni.

Mivel akár 50 különböző faj is rájárhat a házi etetőnkre, érdemes a különböző fajta táplálékokat vegyesen kínálni, hogy mindegyik madár megtalálja a számára megfelelőt.

A téli madáreleségek három csoportra oszthatók, mégpedig a magvakra, az állati zsiradékra és a gyümölcsfélékre.

A magvak esetén fontos, hogy csak és kizárólag sótlan és nem pörkölt változatot tegyünk ki. Vegyesen adhatunk a madaraknak napraforgómagot, kölest, diót, mogyorót, földimogyorót, lenmagot, muhart.

Az állati zsiradékok közül kitehetünk kacsa-, liba- és sertéshájat, sertés zsírszalonnát, faggyút, főzéssel sótlanított étkezési szalonnát, cinkegolyót, de akár lágy sajtokat vagy vajat is.

A gyümölcsök közül pedig etethetünk almával, körtével és szőlővel is. Az előbb felsoroltakon túl még főtt rizst, főtt tésztát vagy főtt zöldségeket is kitehetünk, amiket elsősorban a rigók és a rovarevők fognak szeretni.

Ezekkel soha ne etesd a madarakat!

Bármelyen jó szándék is vezérel minket, a madáretetéssel kárt is tehetünk, ha nem megfelelő eleséget helyezünk el a kertben.

Tilos az énekesmadarakat kenyérrel, péksüteményekkel, kenyérmorzsával, popcornnal vagy chipsszel etetni.

Ha kitesszük ezeket, a madarak lelkesen rá fognak járni, viszont ez káros, sőt kimondottan veszélyes lehet az egészségükre, akár a pusztulásukat is okozhatja.

Ötféle etető közül is választhatunk

Az ablaketetőket az ablakban kell rögzíteni, így akkor is gondoskodhatunk a madarakról, ha nincsen kertünk, és csodálhatjuk őket a szoba melegéből.

A függesztett etetőket fel kell lógatni egy fa ágára vagy más alkalmas helyre. Ide tartoznak az egyszerű cinkegolyók, a házilag, PET palackból fabrikált etetők és az előregyártott, tetős etetőházak is. Arra figyeljünk, hogy olyan helyre tegyük ezeket, ahol biztosan nem szakadnak le.

Ha szívesen látnánk egész évben állandó vendégként a madarakat, akkor felállíthatunk állandó dúcetetőt a kertben, amit a földbe ásva kell fixen rögzíteni.

Ha ennyi helyünk nincs a madárvendéglő számára, akkor nyugodtan kapjunk elő egy méretesebb virágcserepet, és használjuk azt etetőtálcaként.

Szintén igen egyszerű megoldás a talajetető, vagyis ha a talajra szórjuk az élelmet, csak gondoskodjunk róla, hogy tető legyen felette, máskülönben betakarhartja a hó. Akár egy rozoga kerti széket is kitehetünk a ház oldalába, és alászórhatjuk az eleséget a földön élelmet kereső madarak számára.

Ne gondold túl! (Fotó: Pixabay / Matthijs van der Ham)

Bármelyik fajta etetőt is választjuk, fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol a madarak számára könnyen megközelíthető, és ahol nyugodtan tudnak csemegézni az ijedősebb fajok is. Jó, ha van a közelben valamilyen bokor vagy fa, így ha megriadnak, lesz hova bújniuk. Ha csapadékos az idő, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát, dobjuk ki a megnyirkosodott élelmet, és mossuk át az etetőt.

Figyeljünk arra is, hogy legyen mit inniuk repkedő kis pajtásainknak. Ez persze nem tűnik túl bonyolult dolognak, ugyanakkor tartós fagyok idején rendszeres programot jelenthet, hogy az itatóban ne jeget találjanak, hanem folyékony vizet.

És végül az egyik legfontosabb szabály: ha odaszoktattuk a kertünkbe a madarakat, akkor tavaszig folyamatosan etessük őket. A tartós fagyok elmúltával és a költési időszak kezdetével, vagyis nagyjából április közepén hagyjunk majd csak fel az etetéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top