nlc.hu
Kert

Engedély kell a dughagymára

200 ezer forint is lehet a bírság, ha nem kérsz engedélyt a dughagymára

Ne vegyél dughagymát feketén!

Akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra, aki

  • a dughagymát engedély nélkül, a hagymavetőmagot vetésbejelentéssel létrejövő nyilvántartásba vétel nélkül hozza forgalomba,
  • olyan vetőmagot, dughagymát hozott forgalomba, amelynek fajtája nem szerepel a Nemzeti Fajtajegyzékben vagy a Közösségi Fajtajegyzékben, nem faj-, illetve fajtaazonos vagy nem faj-, illetve fajtatiszta,
  • az előállító, forgalmazó a termesztési rendszerében vagy szaporítóanyag-nyilvántartásában a szaporítóanyag követhetőségét nem biztosítja.
Fontos, hogy honnan van a hagymád (Fotó: Pexels.com)

Fontos, hogy honnan van a hagymád (Fotó: Pexels.com)

Az Agroinform cikke szerint a hatósági ellenőrzéseken a Nébih ellenőrei gyakori hibának találták, hogy bizonytalan egészségügyi státuszú, fajtájú és eredetű dughagymákat hoztak forgalomba egyes kereskedők.

A Nébih azt is tudatta, hogy hazánkban a vöröshagymát, a fokhagymát és a dughagymát szinte kizárólag Békés és Csongrád-Csanád megyében, elsősorban Makó körzetében termesztik. Az elmúlt évek során ebben a térségben mindössze 9 hagymatermesztő kért engedélyt, azonban az ellenőrzések hírére újabb 19 termelő és két nagykereskedő jelentkezett be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top