Kert és balkon

Így csinosítsd az erkélyedet, teraszodat!

Mindjárt itt a tavasz! Te is alig várod, hogy kiülhess a teraszodra, és már tervezed is az idei dizájnt? Bloggerünk segít, mire figyelj.

A korlátok ledöntése semmiképp sem a balkonkorlátokra vonatkozik, hiszen azok biztonsági szempontból nélkülözhetetlenek,  és nem árt időnként ellenőrizni is, valóban megfelelnek-e funkciójuknak. A címben a balkonkialakításnál felmerülő akadályok leküzdésére gondoltam. Miután már jól kitalálta a családi kupaktanács, hogy milyen legyen az idei balkondizájn, jöhet a fekete leves. Ideje a realitások talajára lépni, figyelembe venni az adottságokat.

Az álmok, vágyak mellett nem mellékes, hogy mire van lehetőség. Biztos te is jártál már úgy, hogy magazinokban, internetes oldalakon megláttál egy balkon-kialakítást, növényeket vagy növény összeültetéséket és azonnal eldöntötted, hogy  márpedig neked ilyen kell. Ötleteket gyűjteni, inspirálódni kiválóak az ilyen fotók, a megvalósításnál viszont gyakran adódnak problémák. Hiába választottál szép egészséges, minőségi növényeket a virágboltban, ha azok igényeit nem tudod kielégíteni, csak kérészéletű lesz a siker. Összegyűjtöttem, mire figyelj a megvalósításnál, milyen problémákkal szembesülhetsz.

1. Anyagi lehetőségek
Legfőbb korlátozó tényező lehet a pénz. Ez ellen legjobb megoldás, ha sok mindent megcsinálsz magad. Nem feltétlenül kell lecserélni, kidobni az ütött-kopott vagy megunt színű bútorokat. Átalakítással, átfestéssel magad is új darabot varázsolhatsz belőlük.

Balkon csinosítás indul!
 

Nagyon jó darabokra bukkanhatsz olcsón a használtcikk-piacokon, amiket aztán kívánságod szerint átalakíthatsz.

Balkon csinosítás indul!

 

A növények kiválasztásánál könnyen szembesülhetünk azzal, hogy ez is gyönyörű, és nem is drága, meg amaz is kell, aztán ha összeszámoljuk, rájövünk, hogy dísznövényvásárlásnál igaz a mondás, sok kicsi sokra megy. Pénzkímélő megoldás, ha nem kifejlett növényeket vásárolsz, hanem magról vetést vagy a kevésbé rizikós megoldást, a palánták vásárlását választod. Köztes megoldás lehet a kisebb, de kifejlett növény választása, például nem 60 cm-es, hanem csak 30 centis leandert választasz. Hosszú távon jó megoldás a növénycserebere is. A könnyen szaporítható növényeidből készíts cserélhető példányokat, és barátnőkkel, szomszédékkal váltsatok növényeket.

Balkon csinosítás indul!

 

2. Méret
A balkon mérete igen meghatározó. Kis balkonra nagy dézsás növények, gyümölcsfákat nem tudsz  választani. Be kell érni helyettük a kisebb helyet igénylőkkel. A túlzsúfoltság sem esztétikailag, sem gyakorlati szempontból nem ajánlott. Kis erkélyeknél különösen fontos a kreativitás.

Balkon csinosítás indul!
 
Arra kell terjeszkedni, amerre lehet, tehát felfelé. A függő virágtartók, az oldal falakra helyezett akasztók, polcok kitűnő lehetőséget nyújtanak növények elhelyezésére. Kis balkonra ideálisak a korlátra szerelhető és összecsukható asztalok.
 
A további fontos tényezőket és a teljes cikket a Balkonada blogon találod

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top