Kert 2013 alrovat

Bálint gazda: késik a tavaszodás!

Az időjárás visszaparancsolta a kertészkedőket a fűtött szobába, de amint az idő engedi, minden órát ki kell használnunk a tétlen órák bepótlására. Már ültethetünk magnóliát, pünkösdi rózsát, és ne felejtsük el itatni a fészkelő madarakat. Heti teendők Bálint Gazdától.
Bálint gazda: Késik a tavaszodás!

Késik a tavaszodás! Emlékszem olyan március idusára, amikor rövidnadrágban és fehér térdzokniban ünnepeltünk, az idén meg befagyott a víz a madáritatóban ezen a napon. A múlt heti erős havazás és szokatlanul hideg időjárás visszaparancsolta a kertészkedőket a fűtött szobába, ahol legfeljebb a szobanövények elszáradt leveleit és hajtásait metszegethették le, és az ablakon kinézve vágyakoztak a napsütés és a langyos tavaszi szellő után! Éppen ezért nagy szükség lesz arra, hogy ha megengedi az idő, használjunk ki minden órát kényszerű tétlenségünk bepótolására!

*

Csapadékból nem kívánhatunk többet. Az ország legtöbb helyén a talaj akár egy méter mélyen is teljesen telített vízzel. Ha belvizes a kertünk területe, akkor egy a vizet elvezető árok ásásával süllyeszthetjük a talajvíz szintjét.

*

Szemünk és szívünk is hiányolja a kert virágait, ezért ültessünk a legforgalmasabb helyekre elhelyezett cserepekbe tarka árvácska- és százszorszéptöveket. A látványt változatosabbá lehet tenni a tűlevelű örökzöld bokrokról amúgy is lemetszett ágacskákkal. A késői fagyok ezeket az egynyáriakat nem károsítják, de az elnyílt virágokat le kell metszeni róluk.

*

A föld fagya már kiengedett, tehát el lehet ültetni a megvásárolt csemetéket. Sokan gyönyörködnek a kerítésen át nézve a régebbi kertekben bimbózó magnólia- (liliomfa) bokrokat. Ezekről azt kell tudni, hogy kifejezetten mészkerülő növények, vagyis a meszes, lúgos talajokban csak kínlódnak, sárgulnak, szenvednek; szépen fejlődnek viszont a savas kémhatású (6,0–7,0 pH) talajokon. Ha a kert talaja meszes, akkor is lehet magnóliát ültetni, de az ültetőgödör talaját ki kell cserélni savanyú, rostos tőzeggel.

Bálint gazda: Késik a tavaszodás!

Most a legalkalmasabb az idő az évelő növények telepítésére. A kereskedelem nagy választékot kínál ezekből, de ha ajándékba kapunk egy szép, öreg pünkösdirózsa-, kokárdavirág-, kúpvirág- stb. tövet, akkor azt éles késsel 2-4 felé oszthatjuk. Így szaporíthatjuk a tárkony töveit is, és ezekből már a nyáron kitűnő tárkonyos bablevest főzhet a ház asszonya!

*

Most már nem tűr halasztást a rózsabokrok
metszése,

amelyek e nélkül gyorsan felkopaszodnak, elöregednek, elpusztulnak. A tearózsabokrokon 4-5 erős vesszőt messünk 5-6 rügyre, 4-5 gyenge, vékony vesszőt 1-2 rügyre. Szép virágzást csak a jól táplált tövektől várhatunk, ezért most kapáljunk be a talajba tövenkint 2-3 kg érett istállótrágyát, ennek hiányában ugyanennyi komposztba kevert műtrágyát.

*

A szőlőtőkék már megmetszve várják a rügyek kifakadását, de mi újból nézzük át a tőkéket és – a rügyek állapotának megfelelően – végezzünk egy javító szándékú utómetszést.

Most van a bujtás ideje. Az egészséges tőkéről egy vagy két erős, hosszú vesszőt húzzunk le úgy, hogy a vessző közepe a talajban, 20-25 cm mélyen, a vessző csúcsa pedig a talaj felszíne felett legyen. A vessző gyökereket ereszt, a csúcsrügyből pedig hajtás képződik; ősszel le lehet választani az anyatőről és oda lehet ültetni, ahonnan az eredeti tőke kipusztult.

Bálint gazda: késik a tavaszodás!

A kerti gyümölcsfák többsége 20–40 éven át hoz termést.

Aki szívesen megtanulna metszeni, tíz házikerti gyümölcsfa (alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva, mandula, dió és ribiszke) helyes metszését sajátíthatja el A metszés gyümölcsei videotanfolyam segítségével. A metszés fogásai mindenki által gyorsan megtanulhatók és a kertben ilyenkor azonnal alkalmazhatók is. A DVD és a hozzá tartozó kiskönyv itt szerezhető be.

Ahhoz, hogy gyümölcstermő képességük minél hosszabban kitartson, metszéssel tarthatjuk őket fiatalon. Az évről évre hozott termés mennyiségét akár 25-30 százalékkal is növelheti a helyes termőre metszés.

*

A sárgabarack- és az őszibarackfák rügyei már fakadnak, most legalkalmasabb az időpont a metszés elvégzésére, mert az okozott sebek gyorsan beforrnak, tehát a levegőben levő spórák nem juthatnak be a fa edénynyalábjaiba. Sürgősen el kell végezni a gyümölcsfák és bokrok lemosó permetezését. Ehhez kiváló a réz- és kéntartalmú bordói lé, amelybe a rovar kártevők ellen még Agrol Plusz nevű olajszármazékot is keverünk, és ezzel bőségesen megpermetezzük a fák minden részét.

*

Az énekesmadarak elkezdték lerakni a tojásaikat, igazítsuk meg a télen lakatlan madárodúkat, amelyeknek a nyílása mindig a védettebb, déli irányba nézzen. A tojásrabló macskák és nyestek ellen szereljünk a fák ágaira és törzsére „gallért”, amely megakadályozza, hogy az odúhoz jussanak. A madarak vízigénye ilyenkor fokozódik, ne felejtsük el tehát minden nap friss vízzel feltölteni a madáritatókat. A madarak etetését lassan és fokozatosan abba lehet hagyni, nehogy leszokjanak a levéltetvek, az atkák, a hernyók és egyéb kártevők gyérítéséről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top