Kezdők karácsonya

Így nem torkollik lakástűzbe az adventezés!

Adventkor kétszer annyi a lakástűz, egy kis odafigyeléssel pedig megelőzhető.

Vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés időszaka. Egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy advent a tűzoltókra várakozás időszaka legyen.

• Leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. Olyan adventi koszorút válassz vagy készíts, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Ha a koszorúd nem ilyen, inkább ne gyújtsd meg rajta a gyertyákat. Mielőtt elhagyod a helyiséget, ahol a koszorút elhelyezted, fújd el a gyertyát! A koszorú közelében ne legyen semmi éghető!

Fotó: illusztráció, iStock

• Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásárolj! Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használd! Az elektromos eszközök vezetékei pedig ne kerüljenek a bútorok lába alá!

• Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsd be a telefonodon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejted a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt!

Naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, 45 percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetők lennének.

Kiemelt kép: a Karácsonyi vakáció című filmből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top