Mákos guba
Hozzávalók:
- 6 szikkadt kifli vagy zsömle
- 10 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 7 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd
Elkészítés:
A megunhatatlan mákos guba elkészítéséhez a tejben keverd el a vaníliarúd kikapart belsejét. A tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd robotgéppel keverd hozzá a vaníliás tejet. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsd fel. Nem szabad felforrnia, mert összeugrik a tojás. Vedd le a tűzről, és áztasd a tejbe a kiflikarikákat.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Vajazz ki egy közepes tepsit. A mákot daráld le a porcukorral, és keverd hozzá a reszelt citromhéjat.
A mákos guba elkészítéséhez a kissé kinyomkodott kiflikarikákat óvatosan, hogy ne törjenek össze, keverd el a mákkal. Simítsd az előkészített tepsibe, majd a tetejét szórd meg az apróra vágott vajjal.
Told a sütőbe és 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. A mákos gubát tányérra rendezve, vaníliasodóval vagy vaníliafagylalttal, melegen kínáld.
Mákos kalács
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 tojássárga
- 1 tk. cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
Tetejére
- 1 tojás
- 1 ek. tej
Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze a tésztát. Ne lepődj meg, a szokásosnál lágyabb masszát kell kapnod. Ha szükséges, adj még hozzá lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül 50 percig.
Közben készítsd el a tölteléket, a porcukrot keverd össze a darált mákkal, és öntsd le a forró tejjel. Amikor a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át, és vedd ketté. Nyújtsd mindkét részt téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit.
Tedd a rudakat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, takard le, és pihentesd még 30 percig. A tejet keverd össze a villával felvert tojással, és kend a tekercsek tetejére. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 170 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirul, takard le sütőpapírral.