Kezdők karácsonya

Franciasaláta, krumplisaláta, kukoricasaláta – klasszikus köretek az ünnepi menühöz

Amik nélkül nincs karácsonyi menü azok a köretek!

Az örök jolly jokerek: a krumplisaláták

Majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 5 dl tejföl
  • 3 fej lilahagyma
  • 2 dl majonéz
  • 1 ek. mustár
  • 1 kk. őrölt bors
  • 1 mk. cukor
  • fél citrom

Elkészítés:

A krumplit jó alaposan mosd meg, és héjában főzd puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Arra figyelj, hogy ne essen szét. Pucold meg, majd várj, míg kihűl, és karikázd fel. A hagymát is vágd fel.
A mártáshoz a majonézt jól keverd ki a tejföllel, a mustárral, a sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és a citrom levével. Rakd egy tálba a krumplit, szórd rá a hagymát, és forgasd bele a mártásba. Érdemes pár órára behűteni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Ecetes krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 3 fej lila hagyma
  • 3 ek. 20%-os ecet
  • 2 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • őrölt bors

Elkészítés:

A krumplikat alaposan mosd meg, majd sós vízben, héjastul főzd meg őket. Ezután vedd ki a vízből, hagyd lecsepegni és kihűlni, majd hámozd meg a szemeket. A krumplit és a lila hagymát is szeleteld fel, sózd be és tedd félre.

A vizet a cukorral, a sóval és ízlésed szerint borssal keverd össze. Öntsd rá ezt a zöldségekre, és keverd össze az egészet, de vigyázz, nehogy eltörd a krumpliszeleteket. A kész salátát tedd be a hűtőbe, és hagyd néhány órát a hidegben, hogy az ízek alaposan összeérjenek.

A megunhatatlan: franciasaláta

Hozzávalók:

  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 tubus majonéz
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg alma
  • 20 dkg ecetes uborka
  • 10 dkg krumpli
  • 4 ek. mustár
  • citromlé

Elkészítés:

A krumplit és a sárgarépát vágd apró kockákra, majd a zöldborsóval egyetemben külön-külön főzd meg őket. A tejfölt a majonézzel és a mustárral keverd össze. Ebbe a mártásba keverd bele a lecsöpögtetett zöldségeket, valamint a felkockázott uborkát és almát. Ízlés szerint sózd meg, és csepegtess bele citromlevet. Tedd hűtőbe tálalás előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.

Svéd gombasaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg gomba
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • fél citromból nyert citromlé
  • 440 g konzerv paradicsom
  • 70 g sűrített paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. olívaolaj
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

A gombákat vékony szeletekre vágjuk fel. Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, amire aztán dobjuk rá a felszeletelt gombát. Pirítsuk addig a gombát, amíg lehetőleg elfő az összes leve, de közben sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Öntsük rá a konzerv és sűrített paradicsomot is, majd reszeljük rá egy citrom héját -lehetőleg bio vagy kezeletlent használjunk-, aminek aztán a levét is facsarjuk rá, és dobjunk egy babérlevelet is a gombához.

Majonézes kukoricasaláta

Hozzávalók:

  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 1 cs. újhagyma
  • 15 dkg márványsajt
  • 1 doboz tejföl
  • 1 ek. majonéz
  • bors

Elkészítés:

Egy tálban elkeverjük a majonézzel a tejfölt. Belevágjuk az újhagymát, pici borsot szórunk rá, majd hozzáadjuk a kukoricakonzervet. Végül beledaraboljuk a márványsajtot.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top