Hólabda
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 8 tojás
- 8 ek. víz
- 3 ek. kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 dl tej
- 5 ek. liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Forgatáshoz
12 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjékből verj kemény habot. Add hozzá a sárgákat, majd a cukrot, a langyos vizet, végül a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Ekkor már csak óvatosan, gép nélkül, fakanállal dolgozz. Öntsd a masszát zsírozott, liszttel megszórt tepsibe, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizd a tésztát. Ha a sütibe egy hegyes kést szúrsz, és azt üresen húzod ki, nyugodtan vedd ki a tésztát a sütőből, majd hagyd kihűlni.
A krémhez a tejet dolgozd csomómentesre a liszttel. Főzd kis lángon, közben folyamatosan kevergesd. Amikor már sűrű, rakd bele a cukrot és a vaníliás cukrot. A tűzről levéve kevergesd még egy kicsit. Ha langyos a krém, add hozzá a vajat.
A tésztát szúrd ki nagyobb pogácsaszaggatóval, vágd ketté, és kend meg a krémmel. Vond be vele az oldalát is, és forgasd a kókuszba. A csokimázhoz olvassz meg egy tábla étcsokit, és egyengesd a süti tetejére. Tedd a hűtőbe legalább két órára, hogy megdermedjen.
Kókuszkocka
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- 6 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2-3 dl tej
A krémhez:
- 25 dkg porcukor
- 3 ek. rum
- 10 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 1,5-2 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra kevered, hozzáadod a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöd.
Szósz:
A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegíted, és ebbe mártod a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatod.
Hókifli
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 kis doboz tejföl
- szilvalekvár
- vaníliás cukor
- porcukor
- egy csipet só
Elkészítés:
A lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval a sütés előtti napon gyúrd össze, és tedd be a hűtőbe. A sütés napján nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és 8-10 centi átmérőjű köröket szaggass ki belőle. Tegyél minden darabra egy kiskanál szilvalekvárt, majd óvatosan tekerd fel, és nyomkodd le a végét, nehogy a lekvár sütés közben kifolyjon. Előmelegített sütőben süsd meg, és tálaláskor a vaníliás porcukorral szórd meg a tetejét.