Kezdők karácsonya

Faljuk a pulykahúst karácsonykor – eláruljuk a világ legjobb sült pulykájának a receptjét!

Készülj, mert januártól még tovább drágul a pulykahús, de addig is itt egy tuti recept az ünnepekre!

Mintegy 10 százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint. A belföldi pulykahúsfogyasztás mostanra 7,5 kilogrammról 4 kilóra, vagyis az európai átlaggal azonos szintre esett, miközben csirkéből kétszer annyi fogy, mint 15 éve. A pulykahús iránti kereslet növekedése a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban főleg a pulykamellfilé, a pulykafelsőcomb-filé és a pulyka darált hús fogy.

A pulykahús 5 százalékkal drágult idén tavalyhoz képest, október elsejétől az áruházláncoknál további áremelés figyelhető meg. Ezt januártól újabb áremelkedés követheti.

A száraz számadatok után pedig jöjjön a világ legjobb sült pulykájának receptje!

 

Szaftos pulyka / Jamie Oliver receptje alapján

Először egy ízesített vajat készítünk, melyhez aszalt vörös áfonya kell, amit jól felaprítunk, majd adunk hozzá két szép rozmaringágat, egy evőkanálnyi kakukkfüvet és zsályát. Ezeket nagyon apróra felvágjuk. A fűszeres vajat nem sózzuk meg, de borsot keverünk bele, plusz egy negyed szerecsendiót is reszelünk hozzá. Egy nagy csomag vajjal az egészet jól összegyúrjuk, a vaj ugyanis megízesíti és szaftossá teszi a pulyka húsát.

Fotó: iStock

Ezután elválasztjuk a pulyka bőrét a húsától egy kanalat dugva a bőr alá, s becsúsztatjuk a bőr alá a vajat: egyik kezünkkel a bőr alá dugjuk, a másikkal pedig szétoszlatjuk. A hasüregébe nem teszünk tölteléket, mert elzárná a forró levegő útját, és nem tudna teljesen átsülni a pulyka. Helyette viszont dugunk bele néhány mandarint, aromájából ugyanis a hús is átvesz, miközben sül.

Ami a tölteléket illeti, egyszerű, gyors és nagyon finom ízű. Az elkészítéséhez tegyünk egy kiló apróra vágott sertéslapockát a robotgépbe, némi tengeri sót, nagy csipet fehér borsot, majd reszeljünk még bele egy fél szerecsendiót, egy fél citrom héját, majd kettőt-hármat reszelünk a mandarin vagy a narancs héjából is. Plusz egy csokor zsálya és 2-3 szelet bacon adja meg majd igazán az összetett ízhatást. Daráljuk össze, majd két nagy fej fehér hagymát is adjunk hozzá, aztán pedig a ledarált szikkadt kenyeret, mindezt kézzel keverjük össze. Osszuk kétfelé a tölteléket: egyik fele megy a pulyka nyakába, a másikat pedig egy tálban külön sütjük meg.

Jamie Oliver szerint kilónként 25 percet kell a pulyka sütésére szánni, majd a végén még 20 percet. 180 fokon sütjük, ez gáztűzhelyen a 4-es fokozat. A kezdéshez azonban teljes erőre kapcsoljuk. Beletesszük a sütőbe, amint rázárjuk az ajtót, vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra.

Fotó: iStock

A megsült pulykát 2 órán át pihentessük, csomagoljuk alufóliába, dobjunk rá 2-3 konyharuhát. Azután felszeleteljük, tálra tesszük, és meglocsoljuk húslével, hogy ne száradjon ki.

Sültek mellé húsmártás dukál – íme a húslé tuti receptje! Ezt akár karácsony előtt egy héttel is elkészíthetjük, mivel lefagyasztható. Szárzeller, sárgarépa és hagyma az alap, vágjuk ezeket durvára, és tegyük be egy tepsibe. Adjunk még hozzá 5-6 zsályalevelet, néhány babérlevelet, rozmaringot, két szelet bacont és csirkeszárnyakat. Megsózzuk, megborsozzuk, majd adunk hozzá két szem csillagánizst. Az egészet egy órán át 200 fokon sütjük – ebből lesz a világ legjobb húsmártása! Ezt követően összenyomjuk, majd besűrítjük liszttel (2 evőkanálnyit fél liter mártáshoz!), felöntjük vízzel, és még 25 percig hagyjuk főni. Eközben koncentrálódnak az ízek! Szitán átszűrjük, műanyag dobozban vagy zacskóban lefagyaszthatjuk, s felhasználás előtt csak meg kell melegíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top