nlc.hu
Kezdők karácsonya
Villámgyors ünnepi menü, ha nem akarod az egész napot a konyhában tölteni

Villámgyors ünnepi menü, ha nem akarod az egész napot a konyhában tölteni

Ha még vár rád a csomagolás, a fadíszítés, és magadat is rendbe akarod hozni, de kifutottál az időből, vagy egyszerűen csak nem szeretnéd az egész napot a konyhában tölteni, akkor válassz gyors, egyszerűen elkészíthető recepteket!

Vannak, akik úgy érzik jól magukat, hogy már napok óta sütnek-főznek, kész a bejgli, megsült a mézeskalács, és még az ünnepi menü összeállítására is lesz majd bőven idejük. És vannak, akiknek összesűrűsödtek a dolgaik így év végére, vagy egyszerűen úgy döntöttek, hogy idén nem fognak sokat bíbelődni az ünnepi menüvel – és nekik így lesz tökéletes a karácsony. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne elegáns és finom ételeket készíteni. Nagyon is lehet! 

Mandulás narancskrémleves

Hozzávalók:

  • 1 l friss narancslé
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 2 dkg szeletelt pirított mandula
  • 1 ek. rétesliszt
  • popcorn / amaretti

A frissen facsart narancslevet a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval feltesszük főni. Ezzel egy időben egy másik lábosban 2-3 liter vizet melegítünk. A tojásfehérjékből a porcukorral kemény habot verünk, belekeverjük a pirított mandulát, majd kanállal forró vízbe szaggatva (mint a madártejnél) habgaluskákat készítünk belőle. Közben a tejszínt elkeverjük a tojássárgákkal és a rétesliszttel, majd a forrásban lévő narancslevet besűrítjük vele. Forralni már nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik. Lehűtjük, és a habgaluskákkal vagy popcornnal, amaretti kekszekkel tálaljuk.

Tipp:
Ha szeretjük az extrém dolgokat, finomra vágott friss bazsalikomlevelet szórunk bele.

Balzsamcetes-rozmaringos malackaraj krumplipürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet csontos malackaraj (vagy sertésszűz)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 ek. érlelt balzsamecet
  • 1 kis csokor friss rozmaring

A körethez:

  • 80 dkg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • csipet reszelt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma

A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós vízben, készítsünk belőle hagyományos módon krumplipürét a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és aprított fokhagymával ízesítsük. A hússzeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Oldalanként 3-4 perc alatt süssünk rá kérget 2 evőkanál olívaolajjal bekent, tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük az elősütött húsokat egy tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Vegyük ki a sütőből, pihentessük a húst 5 percig. Közben keverjük el a balzsamecetet a maradék olívaolajjal, tengeri sóval és az aprított rozmaringgal. Locsoljuk meg a húst az ecettel, és tálaljuk a krumplipürével.

Citrusos tiramisu

Hozzávalók 4–6 adaghoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db citrom
  • 1 db lime
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 db narancs
  • 20 dkg babapiskóta

A díszítéshez:

  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 db lime
  • mentalevél

A mascarponét és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citrom és a lime reszelt héját és kifacsart levét. Kemény habbá verjük a tejszínt, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. 
Kifacsarjuk a narancs levét, és hozzáadjuk a tejhez. A babapiskótákat megforgatjuk a narancsos tejben, épp csak annyira, hogy kicsit megpuhuljanak. Összeállítjuk a pohárkrémeket: a poharak aljába néhány darab narancsos tejben áztatott babapiskótát teszünk, rákanalazunk egy adag krémet, majd ismét babapiskóta és ismét krém következik. (Még jobb lesz, ha krémmel kezdjük a rétegezést, és krémmel is zárjuk.) Közvetlenül tálalás előtt citrommal, naranccsal és lime-mal, mentával díszítjük.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top