Kezdők karácsonya

Egyedül, de nem magányosan és depressziósan karácsonykor

Sokan töltik egyedül az ünnepeket. Ám nem kell, hogy magányosan érezd magad, és depressziótól szenvedj azért, mert karácsonykor egymagad díszíted a fát. Segítünk néhány tippel!

Először is felejtsd el azt, hogy „egyedül kell túlélned a karácsonyt”. Ez nem a túlélésről szól! Lehet, hogy most úgy alakult az életed, hogy egy személyre készíted el a mákos gubát, de próbáld meg ebből a helyzetből kihozni a legjobbat.

Önkénteskedj!

Ilyenkor sokakat várnak önkéntes munkára. Ám nem árt sietni, mivel a legtöbb szervezetnél 1-2 héttel előre kell jelentkezni. Ne felejtsd el, hogy jobb adni, mint kapni. Segíthetsz ajándékok csomagolásában rászoruló gyerekeknek, vagy főzésben és ételosztásban a legtöbb nagyvárosban. De megsüthetsz otthon is néhány tálca süteményt, és egyeztetve a hozzád legközelebbi hajléktalanszállóval, vagy idősek otthonában, beviheted oda.

Sokan töltik kórházban az ünnepeket. Ez főleg a gyerkőcöknek, és az időseknek fájdalmas állapot. Vedd fel a kapcsolatot helyi kórházakkal, hátha van lehetőség és igény arra, hogy karácsonykor felolvass ezeknek a betegeknek.

Ne szégyenlősködj!

Biztosan nem te vagy az egyetlen ember a környezetedben, aki egy, vagy több napig egyedül lesz az ünnepek alatt. Nincs okod félni! Ha tudsz olyan emberről a környezetedben, akinek szintén lesz 1-2 olyan estéje a december végén, amit egyedül tölt, akkor hívd fel, és kérdezd meg, hogy nincs e kedve néhány órára összejönni. Akár karácsonyi házibulit is szervezhetsz, amihez Michael Bublé albumán kívül csak néhány finom pogácsa kell.

egyedül karácsonykor

Nem csak mi vagyunk egyedül karácsonykor (fotó: iStock)

Relaxálj

A türelem az egyik legnehezebb dolog, ezt tudjuk. De mi lenne, ha ezt a karácsonyt kihasználnád, és magadra figyelnél? Az önreflexiós gyakorlatok ebben az időszakban nagy segítséget adhatnak neked, ilyen például a meditáció, vagy a naplóírás.  Bátran légy önző, és tarts 3 napos énidőt! Ez nemcsak a karácsonyon segít át, de hosszú távon is jó hatással lesz a lelkedre. Vegyél forró fürdőket, olvass könyveket, nézz karácsonyi filmeket, vagy bármit, amit igazán szeretsz. Kezdj el valami netes tanfolyamat, lehet az idegen nyelv, vagy kreatív tanfolyam. 

Mozdulj ki!

Egyedül kirándulni menni nem kínos! Lehet, hogy hideg van, lehet, hogy esik a hó, de akkor is mozdulj ki! sapka, sál, kesztyű és irány a legközelebbi park, vagy a hangulatos óváros. Sétálj, ha van rá lehetőséged szánkózz, vagy korcsolyázz! Ne dugd be a füled, ne hallgass zenét, csak figyeld a fényeket, az embereket, a karácsonyi békét. Hidd el, hogy feltölt majd!

Karácsonykor a legtöbb edzőterem néhány órát nyitva van. Vegyél erőt magadon, pakold be a hátizsákodat, és menj le 1 órát mozogni. A sport jót tesz a léleknek és a testnek. Sokkal jobban fogsz aludni, és a negatív gondolatokat is sikerül majd kikapcsolnod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top