Kezdők karácsonya

Gyors vendégváró falatkák szilveszterre

Megesik, hogy szilveszterkor olyan rokonok, barátok is betoppannak, akikre nem számítottunk. Pánik és kétségbeesés helyett próbáljátok ki a gyors vendégváró ételeinket.

A helyzet persze az, hogy a sós sütemények felhozatala nem olyan színes, mint édes társaiké, de az alapanyagokkal és a fűszerekkel kedvünkre játszhatunk és kísérletezhetünk. Íme néhány trükk és tipp, amit érdemes megfogadni:

  • Mindig legyen otthon leveles tészta. Ez igazi varázsszer a konyhában, amiből stangli, pite vagy falatka is készülhet.
  • Ha juhtúrós pogácsát vagy stanglit sütsz, ne sózd meg a tésztát külön, vagy használj kevesebbet.
  • A pogácsáid még magasabbak lesznek, ha a két tenyered között megsöndörgeted.
  • A tésztákat mindig kend meg elkevert tojással, tojássárgájával, vagy fehérjével, de csak közvetlenül a sütőbe tétel előtt, mert egyébként elnehezíti a tésztát.
  • Használj olyan alapanyagokat, amit a legtöbben szeretnek. Hidegtálnál a tormát vagy a lazacot néhányan nem eszik meg, de pirított baconnel töltött tojásra kevesen mondanak nemet

Töltött tojás

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 avokádó
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. citromlé
  • 1 tk. mustár
  • 2 szelet bacon
  1. A tojásokat főzd keményre, majd pucold meg, és vágd ketté őket.
  2. Vedd ki a sárgákat, adj hozzájuk megpucolt, összeturmixolt avokádót és keverd össze őket. Végül mehet bele a reszelt fokhagyma a citromlé és a mustár. Simára pürésítjük, majd kóstolás után sózzuk és borsozzuk. Kanál, vagy habzsák segítségével visszatöltheted a tojásba.
  3. A bacont meg kell pirítani, és apróra vágni, majd megszórni vele a tojásokat.
töltött tojás

Avokádós töltött tojás (fotó: iStock)

Gombás-krémsajtos leveles tészta

Hozzávalók:

  • 1 csomag mirelit leveles tészta kiolvasztva
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg darált reszelt gouda
  • só, bors
  • 25 dkg csiperke gomba
  • kevés étolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás a lekenéshez
  • petrezselyem a díszítéshez

1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk. 

2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.

4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Hamis Raffaello

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 150 ml víz
  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg tejpor (nem azonos a kávékrémporral)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • Magozott meggybefőtt, koktélcseresznye vagy vékonyra szelt mandulaszemek a közepébe.
  • További kókuszreszelék a hempergetéshez.
  1. A cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot. Hagyd gyöngyözve forrni, majd húzd félre a tűzről, keverd bele a vajat és a kókuszreszeléket. Alacsony hőfok felett kevergesd tovább, amíg a vaj jól elkeveredik benne. Ekkor szórd bele a tejport, és kézi habverővel vagy fakanállal keverd csomómentesre. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. Amikor már kihűlt, tedd be a hűtőszekrénybe dermedni.
  2. Egy-két óra után egy fagylaltmérő kanál segítségével mérj ki kisebb adagokat a masszából, és a tenyereddel formázd gömb alakúra, majd forgasd meg a kókuszreszelékben. Töltheted meggyszemekkel vagy koktélcseresznyével is; ebben az esetben a kivett massza közepére tedd a gyümölcsöt, és úgy formázz golyót belőle, majd jöhet a kókuszfürdő. Nyomkodhatsz bele egy kevés hántolt mandulát is, így ropogósabb lesz.
hamis Raffaello

Házilag is készíthetünk Raffaellót (fotó: iStock)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top