nlc.hu
Kezdők karácsonya

A betlehemi csillag újra az égen

December 21-én megismétlődik a csoda: újra feltűnik az égen a betlehemi csillag 2 ezer éves jele

Pompás látványosságnak lehetünk szemtanúi, ilyenre legközelebb 2080-ban számíthatunk.

A betlehemi csillag 2 ezer éves jele idén újra feltűnik az égen – írja honlapján a Svábhegyi Csillagvizsgáló. December 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerül egymáshoz, hogy látszólag szinte ütköznek, létrehozva egy sugárzó fényes helyet a téli éjszakában. A jelenséget hagyományosan „betlehemi csillagnak” vagy a „karácsonyi csillagának” is hívják.

betlehemi csillag

A betlehemi csillag napokon belül újra feltűnik az égen (Fotó: illusztráció, iStock)

„A Jupiter már szorgosan és vészesen közelít a Szaturnuszhoz, hogy végül december 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján megismétlődjön a csoda, a két bolygó pompás és igen szoros égi együttállása. A 20 évente bekövetkező konjunkció most kivételesen szoros lesz: a két bolygó mindössze 6 ívpercre közelíti meg egymást, amihez foghatót 1623 óta nem láthattunk, és 2080-ig nem is fogunk újra” – olvasható a honlapon.

Felmerül a kérdés: mit láthatunk majd mindebből. „A kevésbé éles szeműek szabad szemmel nem is fogják tudni különválasztani a két bolygót: fényességük és színük összeolvad majd egyetlen egyesült bolygóvá. Éles szemű megfigyelők azonban szabad szemmel is meg tudják majd pillantani a Szaturnusz jóval halványabb fénypontját a csillogó Jupiter mellett, egy igen látványos és szoros bolygó-kettőscsillagban gyönyörködve. Az együttállás legpompásabb vonásai távcsőben jönnek elő, itt a legkisebb műszer is csodákra képes már” – írják a szakemberek.

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top