nlc.hu
Kincskeresők

Az apróhirdetések abszurd tárgyai

Az apróhirdetések 6 legabszurdabb kütyüje, amelyeket imádunk

Póklábú fejvakaró, banántartó. Látszólag nincs értelmük, de titkon mindenki imádja ezeket az abszurd kütyüket.

Mint kiderült, léteznek olyan kincskeresők, akik időről-időre levadásznak néhány nélkülözhetetlen használati tárgyat az online apróhirdetési oldalakon, például a Jófogáson, leginkább maguknak, néhanapján ajándékba másoknak. Persze elgondolkodtató, vajon mi szüksége van az embereknek banánhámozóra, morzsaporszívóra, vagy más haszontalannak tűnő tárgyra, mégis talán nem állítunk nagyot, ha azt mondjuk, valószínűleg mindenki háztartásában fellelhető néhány ilyen holmi, amit az ember nagy előszeretettel használ, vagy egyszerűen csak nevet egyet, ha épp a keze ügyébe kerül.

Megszólalóink azonban rajonganak ezekért az árucikkekért, és maximálisan kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket. Mert, ami egyeseknek csak egy eladnivaló tárgy a neten, az másnak igazi kincs. Csak azt sajnáljuk, hogy már senki sem tudja visszaidézni, milyen szöveggel árusították ezeket a tárgyakat, de biztos, hogy legalább ennyire zseniálisan frappáns megfogalmazásúak voltak a hirdetések, mint ezeké az egészen vintage apróhirdetéseké.

A nélkülözhetetlen banán alakú banántartó

Vajon mi értelme van egy héjas gyümölcsöt még külön banán alakú tartóba is tenni? Mint kiderült, banántartója több mindenkinek is van. Bár elsőre teljesen értelmetlennek látszik a héjas gyümölcsöt külön tartóba tenni, anyukák beszámolójából mégis kiderült, gyakorlatilag elengedhetetlen eszköz. Mint mondja egyikük: „a banántartó kapcsán senki se ítéljen elsőre! Én ezt sokáig értelmetlennek gondoltam, de amikor a megtömött szatyrok, babakocsi és kismotor, kisgyerekek kombinációban nem jut eszedbe, csak napok múlva egy barna, folyós trutyiról, hogy valahol alul egy banán is volt, akkor ez átértékelhető. Igen, van »normál« doboz, de amit egy hasábon spórolsz vs. egy »banánnyi« hely, az így felpakolva időnként felbecsülhetetlen. Erről pont az elmúlt hetekben erősített meg egy túrázó ismerős.”

Egy másik anyuka kislányának vette, mikor első osztályos volt, hogy ne nyomódjon össze a táskájában a banán. 

Mert a banán értékes és finom tízórai, csak a szállítása macerás

– vonja le a következtetést. Egyébként valószínűleg mindenkinek van horrorélménye az iskolatáskában szörnnyé változott gyümölcsről, ezért az elővigyázatosság teljesen érthető.

kukacalakú banánszeletelő

Banánszeletelő (Forrás: magánarchívum)

Ha már banán, banánszeletelő is létezik, mégpedig kukac alakú, mutatja Lilla, akinek egyébként a legnagyobb találata egy műanyag kukorica cső volt, „kívül sárga, belül arany, felhúzható, zenélő, volt benne egy kukoricamező grafika Iowa külsőről, és egy zacsiban cukor kukoricaszemek. Soha nem felejtem el.”

Lilla háztartásából egyébként előkerül még egy elképesztő dolog is, a fogpiszkáló adagoló pingvin. Ez már tényleg annyira abszurd, hogy nem is igen lehet mit hozzáfűzni, de állítólag a család rendszeresen használja étkezés után:

fogpiszkáló-adagoló pingvin

Fotó: magánarchívum

Póklábú fejvakaró

Mit tegyen az ember, ha viszket a feje? Használja a két kezét? Na, még mit nem! Ósdi módszerek helyett inkább fejvakarót érdemes használni. Ha még póklába is van, az külön csillagot érdemel a látszólag értelmetlen, mégis imádnivaló kütyük képzeletbeli Michelin-rendszerében. A póklábú fejvakaró elsőre úgy hangzik, mintha egy Csukás István-karakter Sajdik Ferenc megszemélyesítésében. Dóra kérdésemre, hogy miért használja, azt válaszolja: „mert izgalmas érzés vakargatni vele a fejem, mondhatni kéjes”.

póklábú fejvakaró

Fotó: magánarchívum

Dóra mondata elgondolkodtat. Lehet, vadásznom kéne nekem is egy hasonló eszközt, mondjuk hátvakarót. Hiszen nem mindig könnyű találni egy olyan felületet, aminek az ember nekidőlve enyhíteni tudja a hátán keletkező viszketést. Dórának azonban, mint kiderül, erre is van egy kincse. Egy nyújtózó nő alakú hátvakaró.

hátvakaró

Nő alakú hátvakaró (Fotó: magánarchívum)

Az év leghaszontalanabb dolga

Egy finn magazin egy ideig évente megválasztotta az év leghaszontalanabb termékét: 2012-ben egy akkumulátorral működtethető, érintésérzékeny otthoni szappanadagoló, 2013-ban egy parfümös szemeteszsák vitte el a pálmát, 2017-ben pedig egy poliészter gyapjúszövet kabát kapta meg az év legszükségtelenebb terméke díjat. Drága és abszurd használati tárgy Kohler Numi 2018-as, 8000 dolláros okosvécéje, amely egy parancsszóra felemeli a fedelét, felmelegíti az ülőkét, öblít, sőt még speciális zenelistát is végigjátszik nekünk, amíg a dolgunkat végezzük rajta. Ennél talán csak a 2019-es buborékfólia pukkasztó henger, a drónos esernyővivő, vagyis a hoverbrella, a bagetthordozó táska értelmetlenebb (bár, ha belegondolok, utóbbiban talán van valami, a bevásárlásoknál nekem is a szatyorból kilógó bagett okozza a legnagyobb bosszúságot).

A citromfacsaró locsoló

Elsőre úgy hangzik, mint egy nyelvújítás-korabeli szó, mint például a nyaktekerészeti mellfekvenc, pedig ez is egy létező tárgya az apróhirdetéseknek. A citromfacsaró locsoló, mint ahogy azt neve is sugallja, több funkciót is ellát. Ha öntözés közben esetleg megkívántuk a limonádét, facsarhatunk a tetején egy citromot, és akár tölthetünk is magunknak friss vizet a kannából. Ez a két legyet egy csapásra tipikus esete. Eszter, a tárgy büszke tulajdonosa, így vall az abszurd eszközről: „többet használom mini virágok locsolására, mint citrom facsarásra, de akkor is imádom”.

citromfacsaró locsoló

Kétfunkciós eszköz (Fotó: magánarchívum)

Plusz egynek végül jöjjön a Loch Ness-i szörny merőkanál, ami szerintünk egyáltalán nem értelmetlen, hiszen fontos funkciója van, mégsem hagyhattuk ki a listánkról. Csak aztán nehogy elmerüljön a levesben annyira, hogy soha többé ne lehessen megtalálni, akárcsak névadóját, a rejtelmes szörnyet.

merőkanál szörny

A merőkanálszörny (Fotó: magánarchívum)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top