KönnyedÉn
Hirdetés

A mozgásszegény életmód veszélyei

Tetszik vagy sem, az elhízás mellett számos más komoly egészségügyi kockázattal járhat, ha nem sportolunk rendszeresen. Sorra vettük ezeket!

Az egészséges ételek mellett a rendszeres testmozgás az, amivel sokat tehetünk magunkért és egészségünkért. Tapasztalatok szerint viszont annak ellenére, hogy napi szinten találkozunk a témával, mégsem vesszük elég komolyan!

Fotó: iStock

Mi történhet a testünkkel a mozgásszegény életmód hatására?

Gerincproblémák

A kidolgozott izomzat nemcsak esztétikus, és jobb állóképességet eredményez, de a tartást is javítja. Ha a hátizmok erősek, mentesítik a gerincet. Ha azonban a hátizmok nincsenek edzésben, akkor előfordulhat, hogy a gerinc nem bírja a rá nehezedő nyomást, így gerincferdülés, sérvek, más gerincbetegségek alakulhatnak ki.

Tudtad? Egy hét semmittevés után az izomtömeg csökkenni kezd. A sportmentes élet negatív hatással lesz az anyagcserére, a zsírégetés helyett a szervezet a raktározásra helyezi a hangsúlyt.

Magasabb vérnyomás

Az edzésmentes napokon a vérnyomás magasabb, mint azokon a napokon, amiket mozgással töltünk. Ha hosszú távon inaktívak vagyunk, a mozgásszegény életmód hatására megnő a kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek, a szívrohamnak és a stroke-nak.

Stressz minden mennyiségben

Hosszú távon az állandó szorongás betegségek kialakulásához vezet. A mozgáshiány is közrejátszik abban, hogy a stressz úrrá lesz az életünkön. A sport viszont segít megszabadulni a következtében felszabaduló stresszhormonoktól, kitűnő feszültségoldó.

Kialakulhatnak mentális problémák

A rossz, lassú vér- és nyirokkeringés miatt a jó kedélyállapotért felelős hormonok nem képesek megfelelő mértékben termelődni, így megnő az esély a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulására.

Fontos! A WHO heti két és fél óra mozgást javasol, de vannak olyan szakemberek, akik ennél sokkal többet ajánlanak. Nagyon fontos, hogy ha ülő munkát végzünk, akkor próbáljunk meg minél több időt a mozgásra szánni, hiszen csak így ellensúlyozhatjuk az ülő testhelyzet káros hatásait.

Zavar az anyagcserében

A mozgásszegény életmód során az anyagcsere-folyamatok drasztikusan lelassulnak, könnyen kialakulnak betegségek az emésztőrendszerben. A gyakori székrekedés hosszabb távon felelős lehet a bélrendszer alsó felében kialakuló rákos megbetegedésekért. A gyomorrák egyik vezető kockázati tényezőjének is a mozgásszegény életmódot tartják a kutatóorvosok.

Tartsd észben! A II-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri panaszok, keringési zavarok és légúti problémák mind összefüggésbe hozhatók az elhízással, ezáltal a mozgásszegény életmóddal.

Mindezeken felül előfordulhat még a mozgásszegény életmód következményeként:

  • Visszeresség
  • Csontritkulás
  • Tüdőembólia
  • Magas koleszterinszint
  • Reumatológiai betegségek

Vezesd be! Azzal, hogy egy 8 órás irodai munka során egyszerűen óránként felállunk, és normál tempóban 2-5 percet sétálunk, becslések szerint mintegy 60-130 kcal-t égethetünk el.

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitó kép: iStock)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top