Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Miért alakul ki az orrdugulás? Te tudod?

Mi megy végbe az orrunkban, ha eldugul? Mit tehetünk ellene? Mire figyeljünk? Utánajártunk!

A megfázás talán legkellemetlenebb és legbosszantóbb tünete az orrdugulás. Természetesen az orrdugulás hátterében a légúti fertőzéseken kívül más okok is állhatnak, például a krónikus melléküreg-gyulladás, allergiás nátha, orrmandula-gyulladás, de a problémát orrsövényferdülés, illetve az orrmandula megnagyobbodása is okozhatja.

De miért alakul ki az orrdugulás?

Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy hiába az orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját. Ha a légutakban pangó váladék marad, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért fontos a váladék eltávolítása, a légutak mielőbbi felszabadítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentése.

Az orrdugulás a mindennapokra is rányomja a bélyegét: nem tudunk rendesen enni, beszélni, pihentetően aludni… Sőt, mivel a hideg, száraz, baktériumokkal teli levegő nem az orron, hanem a szájon át jut le a tüdőbe, a fertőzések veszélye is megnőhet.

Mit tehetünk ellene?

Az orrdugulás orrspray-vel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentőek és néhány készítmény nyákoldó is egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése. Ha viszont nem a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk őket, létrejöhet egy ördögi kör, hiszen az orrspray túlzott használata miatt egyre többet fújunk vagy csepegtetünk az orrunkba, amitől függővé is válhatunk. Tartsuk be az orvos utasításait, kövessük a betegtájékoztatóban leírtakat.

Bevethetünk házi praktikákat is:

  • A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos, hogy a váladék ne sűrűsödjön be, könnyen ki tudjon ürülni!
  • Ha száraz a lakás levegője, az orrnyálkahártya sérülékenyebb, a felgyülemlett váladék is kiszárad (főként éjszaka), ezért nehezebb eltávolítani. Használjunk párásító készüléket a páratartalom növelésére!
  • Kamillás inhalálás (orrnyálkahártya nedvesítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt), infralámpás melegítés, illóolajat (pl. mentol, eukaliptusz) tartalmazó készítmények (cukorkák, kenőcsök stb.) alkalmazása is enyhítheti a tüneteket.
  • Nagyon fontos az alapos, gyakori orrfújás, illetve kisgyermekek esetében az orrváladék eltávolítása különböző szívóeszközökkel.
     

Ne vegyük félvállról az orrdugulást, aminek komoly szövődményei is lehetnek. Először az orr melléküregei betegszenek meg, majd a középfül, de a mandulák, a gége, a légcső és a hörgők is érintettek lehetnek.

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top