Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

A nagy kérdés: orrcsepp vagy orrspray?

Mik az előnyök és hátrányok? Miért jobb – ha jobb – az orrspray az orrcseppnél? Érvek következnek pró és kontra!

Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy a megfázás egyik nagyon kellemetlen tünete az orrdugulás.

Hogy alakul ki az orrdugulás?

A légutakat bélelő nyálkahártya egy akut fertőzés esetén erőteljesen megduzzad, jelentősen beszűkítve az orrüreg járatát, nehezítve ezáltal a levegő szabad áramlását. Az így kialakuló kellemetlen tünet az orrdugulás.

Másfelől ilyenkor a nyálkahártya által termelt váladék mennyisége, minősége is megváltozik: vírusos és allergiás megbetegedés esetén híg, vizes orrfolyás, míg bakteriális fertőzések esetén inkább sűrűbb, gennyes, sárgás-zöldes váladékozás indul meg.

Az orrcseppek, orrspray-k feladata pedig az orrdugulás enyhítése.

Fotó: profimedia

A nagy kérdés: orrcsepp vagy orrspray?

Mi a baj az orrcseppel?

Amikor orrcseppet alkalmazunk, a becseppentett szer csupán érkezési helyén képes kifejteni hatását, fejünk ide-oda döntögetésével is csak viszonylag kis területen terjed szét, az arcüregeket bélelő nyálkahártyára pedig gyakorlatilag el sem jut: a felesleg lefolyik a torkunkon, kesernyés ízt hagyva maga után.

Mit tud az orrspray, amit az orrcsepp nem?

Egy orrspray formátumú szer a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, nagyobb nyálkahártya-felületen, így a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is ki tudja fejteni a hatását. Ezáltal nincs kesernyés utóíz, és nagyobb mértékben, hamarabb csökken az orrdugulás.

Összességében tehát az orrspray-k hatásosabbak lehetnek, mint az orrcseppek.

Ami azonban mindkét készítményben azonos, hogy bár csökkentik az orrdugulás okozta kellemetlen tüneteket, és segíthetnek megelőzni a szövődmények kialakulását, túl hosszú ideig történő használatuk könnyen függőséget okozhat.

Hogy lehetséges ez?

Az orrcseppek és spray-k hosszú távú használata alatt az érösszehúzó hatás a visszájára fordulhat, paradox módon az eredetileg orrnyálkahártya lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okozhat. Mivel a nyálkahártya folyamatosan duzzadt lesz, a betegek egyre több orrcseppet vagy spray-t használnak a lohasztására, azonban az orruk egyre inkább eldugul, míg annyira hozzászoknak a szerhez, hogy nélküle már csak nagyon nehezen kapnak levegőt az orrukon keresztül.

Mit tehetünk?

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a „visszacsapási” effektust, a szakorvosok azt javasolják, hogy a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrspray-k használata ne legyen hosszabb 7 napnál. Ha mégsem sikerült elég óvatosnak lennünk, és orrcseppfüggőkké váltunk, a megoldás a szer teljes elhagyása.

(címlap fotó: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top