Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Ne vedd félvállról: ilyen következményekkel járhat a megfázás

Valljuk be töredelmesen: van, hogy csak legyintünk a megfázásra, pedig nem érdemes, ugyanis nagyon komoly szövődményei lehetnek!

Több mint kétszáz vírus okozhat megfázást. Amennyiben a náthás megbetegedés tünetei 7-10 napon túl is fennállnak, valószínűleg a megfázás valamelyik szövődményével állunk szemben.

A megfázással járó tünetek következtében (például orrdugulás) az orrüregben felgyülemlik a váladék, ami kedvező környezetet jelent a baktériumok számára. Hogyha ezek a baktériumok elszaporodnak, egy egyszerű megfázásból arcüreg-, homloküreg-, középfülgyulladás, mandulagyulladás és torokgyulladás is kialakulhat. 

Torok- és mandulagyulladás

Ezek a leggyakrabban előforduló szövődmények, így erre különösen oda kell figyelni. Onnan ismerhető fel, hogy a megfázástól már eleve kapar a torkunk, a vírus mellett a gyorsan szaporodó baktériumok pedig megtámadhatják a torkot, kínzó nyelési fájdalmat és lázat okozva.

Ezt a gyulladást már komolyan kell venni, így a házi módszerek mellett az orvost is ajánlott felkeresni.

Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrüregben felgyülemlő váladék a melléküregek kivezető nyílásának elzáródását okozza, váladékuk nem tud kiürülni, a felgyülemlett nyákban baktériumok szaporodhatnak el. A melléküregben lassan gennygyülem alakul ki, mely feszülést, fájdalmat okoz az érintett üreg területén. Az orrváladék sárgás-zöldes lesz, és kialakul a melléküreg-gyulladás. Kezdetben általában tünetszegény, étvágytalanság, sápadtság, nyugtalanság jelentkezhet, később láz és hátsó garatfali váladékcsorgás alakulhat ki.

Hörghurut

A nyálkahártyák és a hörgők gyulladása, váladékozása mellett a köhögés az egyik legjellegzetesebb tünete. Általában enyhe lefolyású, de veszélyes lehet az idült szív- és tüdőbetegségben szenvedőkre, valamint az idősekre is. Elhanyagolva akár tüdőgyulladás is lehet a vége.

Középfülgyulladás

A nátha kapcsán kialakuló nyálkahártya-duzzanat, illetve a pangó orrváladék elzárja a fülkürt nyílását, mely a középfül szellőzésében játszik szerepet. Emiatt a dobüreg nem tud szellőzni, a dobhártya mögött váladék, benne pedig baktériumok szaporodnak fel, így terjedhet rá a nátha a középfülre, melynek során fülfájdalom, átmeneti halláscsökkenés, fülfolyás, láz alakulhat ki.

Légcső- és tüdőgyulladás

Amikor a nátha alatt támadó kórokozók eljutnak az alsó légutakba is, hörghurut és tüdőgyulladás is előfordulhat. Kialakulásában nagy szerepet játszik, ha a megfázást nem pihenjük ki, vagy nem használunk megfelelő szereket a betegség leküzdésére. A tüdőlebenyek gyulladása kezeletlen nátha szövődménye is lehet. Köhögés, hörgőváladékozás, magas láz, éles mellkasi fájdalom megjelenése esetén célszerű azonnal felkeresni az orvosunkat.

Ne feledd! Mivel a szövődmények kialakulásában központi szerepe van a pangó orrváladéknak, nagy hangsúlyt kell fektetni annak eltávolítására.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top