Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Nézz körül a kamrában: ezek a leghatásosabb fűszerek a megfázás ellen

Tele a fejed? Napok óta nehezen kapsz levegőt az orrodon? Nézz körül az éléskamrában a fűszereid között, ugyanis ott is könnyedén megtalálhatod a megoldást a problémádra!

Zsálya

A zsálya nagyon hasznos, ha a megfázás kezeléséről, illetve kivédéséről van szó. Baktérium-, gomba-, és vírusellenes hatását laboratóriumi kísérletekben is kimutatták, számos fertőzést okozó baktérium ellen képes felvenni a harcot. Tannintartalma csillapítja a torokfájást, a mandulagyulladás tüneteit is.

Fahéj

Kiváló fertőtlenítő és baktériumölő, stimulálja az immunrendszert, ezért influenza vagy megfázás esetén fogyasztása kifejezetten jó döntés.

Fotó: Unsplash

Szegfűszeg

A fahéjhoz hasonló tulajdonságokkal bír a szegfűszeg is. Flavonoid- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladásgátló, javítja az emésztést, de megfázásra, légúti betegségekre is használható főzet formájában.

Kakukkfű

A kakukkfű fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást és köptető hatása van. Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely meghosszabbítja a sejtek életét, és erősíti az immunrendszert.  Egy csésze forró vízbe tegyünk két kávéskanál kakukkfüvet, hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le, és kortyonként igyuk meg. Köhögés, torokfájás esetén a tea mézzel is ízesíthető.

Bazsalikom

A bazsalikom fertőtleníti a légutakat, kitisztítja a fejet nátha idején, és enyhíti a migrént is. Megfázás idején antibakteriális és vírusölő hatása miatt gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Rozmaring

Antibakteriális hatású fűszernövény, hatásosan csökkenti a gyulladásokat. Csökkenti a fejfájást, a gyomorfájdalmakat is enyhíti.

Tipp: a kurkuma porított változatát főzzük fel vízzel, és az így kapott teát kortyolgassuk, de ha fokozni akarjuk a hatását, keverjünk hozzá gyömbért – együtt nagyon hatásos kombinációt jelentenek a nátha ellen.

Echinacea

Nagyszerű immunerősítő, gyógyító növény, ami nagy mértékben képes felgyorsítani a gyógyulást akkor, ha még a betegség kezdeti szakaszában szedni kezdjük. Teaként is beszerezhető.

Izsópfű

A felső légúti betegségek és a nátha hatékony ellenszere, amely levesek, húsételek ízesítésére is használható.

Csípős paprika

A csípős paprika antibakteriális, fájdalomcsökkentő és antioxidáns hatásait a kapszaicinnek köszönheti. A paprika köhögéscsillapító, segít a váladék kiválasztásában, ezáltal az orr dugulását is megszünteti. Felpezsdíti a vérkeringést, melegít és meg is izzaszt, így segíti a gyógyulást. Ausztrál kutatók szerint a csípős paprika kedvelői jobban alszanak és energikusabbak, mint azok, akik kerülik a fűszeres ételeket.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top