Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Megfázás-kisokos: ez áll a hátterében, így segíthetsz rajta

Mi okozza a megfázást? Mire figyeljünk, mi a megoldás, ha már megvan a baj? Itt minden kérdésedre megtalálod a választ!

Mi okozza a megfázást?

Az esetek többségében az egyszerű megfázást vírusok okozzák, például adeno-, rhino-, RSV, parainfluenza- és enterovírusok. Összesen több mint 100 különböző vírus lehet a megfázás kórokozója.

A betegség eleinte csak lappang, amit rossz közérzet kísér. Később megjelennek a tipikus tünetek: kaparó torok, orrdugulás, orrfolyás, köhögés. A megfázás normál esetben nem jár lázzal, legfeljebb enyhe hőemelkedéssel és többnyire néhány napon belül elmúlik, amennyiben nem lépnek fel komplikációk.

Fotó: profimedia

Mi áll a megfázás hátterében?

A betegség kialakulásában a fertőzésen kívül szerepet játszhat a szervezet védekezőképességének csökkenése, amit kiválthat meghűlés, vitaminhiány, de a fáradtság, a stressz vagy a nem megfelelő, rost- és vitaminszegény táplálkozás is. A legyengült immunrendszert pedig könnyedén megtámadják a vírusok. A leghatékonyabb fegyver az immunrendszerünk erősítése, amit egészséges életmóddal érhetünk el.

Figyeljünk magunkra, előzzük meg a bajt!

A nátha kórokozói a környezetünkben tartózkodó fertőzött személyekről cseppfertőzéssel terjednek. Emiatt fontos a higiénia betartása a vírusos időszakban. Mossunk gyakran kezet. Főként tömegközlekedési eszköz használata után, óvodából, iskolából, munkahelyről, orvosi rendelőből vagy vásárlásból hazaérkezve. Gyerekek ne használják egymás után az evőeszközöket, poharakat. Orrfújásra papír zsebkendőt használjunk.

Tudtad? A megfázás a leggyakoribb megbetegedések egyike. A felnőttek évente 2-3, az óvodáskorú gyerekek pedig átlagosan 4-5 alkalommal betegszenek meg.

Ha már megvan a baj: hatékony és bevált módszerek a megfázás ellen

Enyhe megfázás esetén a tünetek enyhítésére házi praktikákat, valamint vény nélkül kapható készítményeket alkalmazhatunk a gyógyulás elősegítésére és a szövődmények megakadályozására.

Ne feledjük! A gyógyulást nagy mennyiségű folyadék fogyasztásával, vitamindús táplálkozással és sok pihenéssel segíthetjük leginkább.

Párásítás

A légutak kiszáradásának megelőzésére fontos a szoba párásítása, ugyanis a száraz nyálkahártya sérülékenyebb, nehezebb lehet a gyógyulás. A párásító folyadékba tehetünk eukaliptusz vagy mentol tartalmú illóolajokat, amikkel a légzés is könnyedebbé válik.

Infralámpa

Infralámpa-kezeléssel is próbálkozhatunk, ugyanis csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Gyakori orrfújással segíthetjük a váladék eltávolítását, ehhez elengedhetetlen a helyes orrfújási technika is: mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk.

Orrcseppek, orrspray

Mivel az orrban pangó váladék segíti a bakteriális felülfertőződés megjelenését, ezért az orrnyálkahártya-duzzanat csökkentése és az orrváladék eltávolítása fontos. Az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, ráadásul a spray formátum jól eloszlik a nyálkahártyán.

Hőemelkedés, láz ellen

A torokfájáson torokfertőtlenítő tablettákkal, láz- és gyulladáscsökkentő pezsgőtablettákkal vagy granulátumokkal segíthetünk. És ma már vény nélkül hozzájuthatunk a paracetamol-, illetve ibuprofentartalmú láz- és fájdalomcsillapítókhoz.

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top