Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Mikor és miért nyúljunk az orrspray után?

Az őszi-téli szezon igazi mumusa a megfázás, és az ezzel járó kellemetlen tünetek, mint az orrdugulás és az orrfolyás. Miért hatékony megoldás ebben a helyzetben az orrspray? Mondjuk!

Sokan, sokféle módszert alkalmaznak a megfázással járó tünetek enyhítésére: gyakori orrfújás, inhalálás, különböző gyógynövényes készítmények használata.

Azonban az orrdugulás, orrfolyás egyik leghatékonyabb ellenszere a megfelelő orrspray használata!

Legyünk úrrá a megfázáson

A meghűlést leggyakrabban vírusok okozzák, a tünetek – mint az orrdugulás, vizes orrfolyás, láz, szaglás átmeneti megromlása, orrhang – különösebb beavatkozás nélkül, tüneti szerek használatával 7-10 nap alatt gyógyulnak.

Ezzel szemben a bakteriális eredetű megbetegedések (melyek leggyakrabban felülfertőződés következtében alakulnak ki) akár antibiotikumos kezelést is igényelhetnek. Jellemzőjük a levertség, rossz közérzet mellett a sárgás-zöldes orrváladékozás, az arcüregek feletti kifejezett nyomásérzékenység, esetleg elhúzódó lázas állapot.

Mindkét esetben kulcsfontosságú:

  • a tünetek enyhítése,
  • az orrüregi és arcüregi nyáktermelés mérséklése,
  • a váladék kiürülésének elősegítése,
  • az orrdugulás megszüntetése.

Ezekre pedig hatékony megoldás lehet az orrspray használata.

Miért használjunk orrsprayt?

Ma már szerencsére léteznek olyan orrsprayk, amik amellett, hogy érösszehúzó, nyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaggal rendelkeznek, tartalmaznak egy nyákoldó komponenst is. Ennek a feladata a besűrűsödött orrváladék feloldása és kiürülésének elősegítése.

Mi az előnye?

  • az elfolyósított orrváladékot könnyebb kifújni,
  • a gyakori orrfújás pedig segítheti a másodlagos, bakteriális felülfertőződés kialakulásának megelőzését is.
  • a spray formátumnak köszönhetően az orrnyálkahártya nagyobb területén fejti ki hatását.
  • a spray formátumú szer a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen, és a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is kifejtve ezáltal hatását. Ehhez az is szükséges, hogy a befújás során orrunkon keresztül mélyet lélegezzünk be.
  • további előnye az orrsprayknek, hogy nincs kesernyés utóízük.

Hogy ne gyűrjön le teljesen minket a megfázás, érdemes minél előbb elkezdeni a tüneti kezelést. Gyorsabban és könnyebben túllendülhetünk ezen a kellemetlen állapoton, az orrspray segítségével pedig fel is lélegezhetünk.

Tipp: a gyógyulást nagy mennyiségű folyadék fogyasztásával, vitamindús táplálkozással és pihenéssel érhetjük el. Kamillás inhalálás is segíthet az orrdugulás megszüntetésében: nedvesíti az orrnyálkahártyát, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top