Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

A náthás férfi archetípusai: a harcos Vasember és az elesett kisfiú

Két típusú férfi létezik, ha nátháról van szó: az egyik igazi Rambo, egy Vasember, aki még akkor sem megy el az orvoshoz, amikor kellene, miközben a másik típust egy egyszerű nátha is ágynak dönti.

Észrevetted, mekkora különbség van a nők és a férfiak viselkedése között akkor, amikor megfázunk? Mi, nők, rendszerint lábon kihordjuk – mondván, mi sem természetesebb ennél –, de közben kúráljuk magunkat, és mindent megteszünk azért, hogy mielőbb jobban legyünk. Ezzel ellentétben a férfiak egy része „nem kell semmi felkiáltással” nem gyógyítja, helyette hetekig kínozza magát, a másik része pedig ágynak dől, és a párnák között szipog.

A harcos

Sok férfi számára a férfiasság egyet jelent azzal, hogy semmi olyan érzelmet nem mutat ki, semmi olyat nem tesz, ami szerinte a gyengeség jele – és ezek között találjuk azt is, amikor megfázik. Pedig egy alapos nátha képes arra, hogy keresztülhúzza a számításainkat, hiszen nem tudunk rendesen koncentrálni, gondolkozni, sokszor a logikai bukfencekkel tarkított helyzeteket sem feltétlen vesszük sikerrel, és a fizikai teljesítőképességünk is csökken. Ez egy Rambo típusú férfi számára maga a rémálom, így annak, aki mindig, minden helyzetben erősnek szeretné magát mutatni, a nátha igazi kínt jelenthet.

Ő az, aki inkább szipog, mintsem kifújja az orrát, hiszen ha nem használ zsebkendőt, akkor tulajdonképpen meg sem fázott – gondolja. Aztán, egy idő után megadja magát, majd amikor rákérdezünk, megfázott-e, csak legyint, azt pedig, hogy kúrálnia kellene magát, egyenesen abszurdnak tartja. Persze, lássuk be, egy igazi Vasembernek nincs szüksége semmire ahhoz, hogy meggyógyuljon, mert egy éjszaka alatt kialussza.

Ha a párodra ismertél, nem árt, ha trükkökhöz folyamodsz: titokban a klasszikus tea helyett gyógyteát is főzz neki, és öntsd össze a szokásos teájával. A főzés során használj több vöröshagymát, fokhagymát, és ha szereti, akkor csípős paprikát, kurkumát is tegyél az ételeibe. A kezébe pedig nyomj egy kétkomponensű orrspray-t, mert ha egyszer kipróbálja, jó eséllyel belátja, hogy nem kell hetekig palástolnia a náthát, mert hamarabb meggyógyul, ha tesz is érte.

Újra gyerek

A harcos típussal ellentétben a férfiak egy része nemhogy felismeri, ha megfázott, hanem egy cseppet el is túlozza. Van egy szegmense a férfi társadalomnak, akiket annyira megvisel egy egyszerű nátha is, hogy egyik pillanatról a másikra levetik az erős férfi jelmezt, és átváltoznak elesett kisfiúvá, amit még a gesztusaikkal is visszatükröznek. Persze, az bizonyított tény, hogy a gondoskodás felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát, így feltételezhetjük azt is, hogy csupán tudományos alapon állnak a kérdéshez.

Még a legdélcegebb, legmacsóbb férfi is képes arra, hogy feltegye mindkét kezét, és megadja magát a náthának. Ilyenkor visszavonul, és jellemzően a takarók, paplanok alatt találjuk meg, segítségkérő tekintettel, miközben animációs mesefilmeket, sorozatokat néz, és előszeretettel nyomkodja a PlayStationt is. Persze, mi nők, ha elesett férfit látunk, még inkább gondoskodni szeretnénk róla, így a lábadozás ideje alatt jóformán meg sem kell moccannia, és ötcsillagos kiszolgálást kap.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top