Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Orrfolyás, meghűlés, nátha: így gyógyultak nagyanyáink régen

Régen, amikor az emberek még csak a gyógynövényekre és a felmenőiktől örökölt tudásra hagyatkozhattak, mindent bevetettek azért, hogy kigyógyuljanak a náthából. Néhány módszer még ma is beválhat!

Nátha idején anno a vöröshagyma, a fokhagyma és a zsír nélkülözhetetlen kellékek voltak, ha gyógyulni akartak az elődeink. Lássuk, mi minden kellett ahhoz, hogy egy kis levegőhöz jussanak!

Vöröshagyma

A hagyma az egyik legrégebbi gyógymód nátha, megfázás idején. Tény, hogy nem a legkellemesebb, de hathatós módszernek számított, ha anno szerettek volna fellélegezni nagyanyáink, nagyapáink. A hagymát apróra felvágták – ami már önmagában megnyitotta az orrjáratokat –, majd főzetet készítettek belőle, és elkortyolgatták. Ha ittál már hagymateát, akkor tudod, hogy nagy lélekjelenlét kell az elfogyasztásához, de régen nem sok mindenből lehetett válogatni, ha gyógyulni akartak.

Zsíros borogatás mellkasra

Ha a nátha mellett köhögés is kínozta a beteget, akkor zsíros borogatást készítettek. A mellkast vastagon bekenték zsírral, bedunsztolták, azaz valamilyen vászonnal, törölközővel körbetekerték, majd a paplan alá dugták a betegeskedő családtagot. A zsír segített feloldani a letapadt nyákot, és a hurutos köhögés is hamarabb elmúlt, mert fel tudott szakadni a lerakódás.

Fokhagyma

A fokhagymát leginkább megelőzésre használták. Nem cifrázták túl: két-három gerezdet minden nap megettek magában vagy mézzel keverve, így nemcsak a vérkeringésüknek tettek jót, hanem az immunrendszerüket is erősítették. Persze, azt tegyük hozzá, hogy régen az emberek sokkal többet tartózkodtak a szabad levegőn, sokkal többet mozogtak, és lényegesen kevesebb olyan ételt ettek – ha egyáltalán ettek olyat –, amiben bármi mesterséges adalékanyag volt.

Teák, fűszerek

Őseink nagyon jól tudták, hogy megfázás, nátha idején milyen gyógyteára van szükség. Sok fűszerre gyógynövényként is tekintettek, és a módszereiket még ma is érdemes kipróbálni, ha megbetegedtél. A kakukkfüvet nem csupán az ételekbe tették, hanem a főzetét a köhögés csillapítására is használták, zsályával keverve. A csípős paprikát sem hanyagolták, és nem spórolták ki a levesekből, ételekből. A teák közül a hársfavirágot, a csalánlevelet, a kamillát és a csipkebogyót kortyolgatták a megfázásos időszakban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top