Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Tüsszögés, nátha, orrdugulás – Bevált tippek, praktikák, hogy hamarabb meggyógyulj

Nem kell, hogy a nátha hetekig tartson! Így kúráld magad otthon, és hamarabb búcsút inthetsz az orrdugulásnak, mint gondolnád!

Ha a náthától már se éjjeled, se nappalod, akkor itt az ideje, hogy bevesd a leghatékonyabb otthoni praktikákat! Kezdd el mielőbb, hogy újra élvezhesd az illatokat, az ételek ízeit, és zavartalanul tudj aludni!

Orrspray

Gondold át, hogy a nátha idején milyen orrspray-t használsz. Jó, ha a kétkomponensű mellett döntesz, ugyanis segít megszüntetni az orrdugulást, vagyis végre levegőhöz jutsz, ezáltal jobb lehet a közérzeted, és az éjszakáid is pihentetőbben telhetnek. Fontos azonban, hogy az orrodat alaposan fújd ki, mégpedig úgy, hogy felváltva, azaz egyszer az egyik, majd a másik orrlyukadat fogd be orrfújás közben.

A kétkomponensű orrspray azonban nemcsak a pangó váladékot segít eltávolítani, hanem összehúzza az orrnyálkahártyát behálózó ereket, amik nátha idején kitágulnak, és duzzanatot okoznak. Ennek a duzzanatcsökkentő hatásnak köszönhetően enyhül az orrdugulás.

Ágynyugalom

Jó eséllyel hallottál már a stressz egészségromboló hatásáról, ami még jobban érvényesülhet, ha megfáztál. Ha munka közben igyekszel meggyógyulni, óhatatlanul ér stressz, ami lelassíthatja a gyógyulás folyamatát, arról nem is beszélve, hogy a kollégáidat is megfertőzheted. Ezért, ha rögtön az elején sikerül elcsípned a náthát, 1-2 nap ágynyugalom sokat javíthat az állapotodon.

A pihenés és az alvás segíti a szervezeted regenerációját, így hamarabb meggyógyulhatsz. Ha nélkülözhetetlen vagy a munkahelyeden, kompromisszumos megoldás lehet a home office, így nyugodtan tudsz teát főzni, meleg fürdőt venni és inhalálni a pihenőidődben!

Gyógynövények

A gyógynövények is sokat segíthetnek, ha nem kapsz levegőt a náthától. Akár gyógytea, akár illóolaj formájában használod őket, sokat tehetnek azért, hogy jobban érezd magad. Az antibakteriális hatású eukaliptusz, a kámfor vagy a levendula illóolaját csepegtesd a fürdővizedbe vagy a párologtatóba, a gyógyteák közül pedig válaszd a csipkebogyót, a hársfavirágot, a kamillát és a borsmentát. Az immunrendszerednek kifejezetten jót tesz a csalánlevél főzetéből készült tea is, amit akkor is jó, ha iszol, ha épp nem fáztál meg.

Gyógyító ételek

Nátha idején nem mindegy, hogy mit eszel, ugyanis egyes ételekkel felgyorsíthatod, de le is lassíthatod a gyógyulás folyamatát. Fontos, hogy C- és D-vitaminban gazdag ételeket egyél, ezért a káposzta, a banán, a narancs, a pomelo, a mandarin és a paprika kifejezetten jó választás. De a meleg, gőzölgő húsleves, vagy a sárgarépában, karalábéban, fehérrépában és cukorborsóban gazdag zöldségleves is sokat javíthat a közérzeteden.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top