Lehetőségekkel teletöltve cikkek

A következő Mozart – avagy hogyan fedezzük fel gyermekünkben a zenei tehetséget?

Nem véletlenül dúdolnak annyit az anyák cseperedő gyermeküknek, hiszen az éneklés és a ritmus érzékelése egyenesen alapvető szükségletnek számít. Sőt egyes felmérések szerint akik nem hallgatnak elegendő zenét kiskorukban, bizonyos területeken kevesebb sikerre számíthatnak a későbbiekben.
A következő Mozart – avagy hogyan fedezzük fel gyermekünkben a zenei tehetséget?


Zene a kezdetektől

Ne aggódj, nem az a fontos, hogy hosszú órákon át nagyzenekaros komolyzenét hallgassatok, nem arra megy ki a játék, hogy zenei értekezést tartson a 18. századi klasszikusokból az iskolai nyílt napon. Hanem az, hogy felkeltsd gyermeked figyelmét, és kialakítsd benne a szeretetet a ritmus és a muzsika iránt – a tánci-tánci pedig jön magától, ha érzi a zenét.

Miből ismerd fel a zenei tehetséget?

Ha a következő listából sok elemnél döbbensz rá, hogy igaz a gyermekedre, akkor irány a zenés foglalkozás, az együtt dalolászás, majd a zenesuli! De előbb jöjjön a lista:

– van a családban zenész vagy zenerajongó
– kétéves kora előtt már dallamokat énekel
– imád zenét hallgatni
– hatásosan tudja változtatni a hangerősséget
– könnyen emlékszik dallamokra
– könnyen azonosít hangokat, jó a hallása
– kitalál, könnyedén átalakít vagy variál dallamokat
– akár huzamosabb ideig is rákoncentrál a zenére
– érzékeny a hangokra
– jó a ritmusérzéke
– rendszeresen énekel vagy játszik hangszeren

A következő Mozart – avagy hogyan fedezzük fel gyermekünkben a zenei tehetséget?

Hogy sikerült?

Ha úgy érzed, gyermeked különös zenei képességekkel van megáldva, ne fogd vissza magad, énekeljétek el máris a kedvenc közös dalotokat 🙂 Ezután rajtad múlik, hogy segítesz-e neki azzal, hogy fokozott figyelmet fordítasz zenei nevelésére. És ezt nyugodtan tekintheted egyfajta jövőbe való befektetésnek is, hiszen azok a gyermekek, akik kiskorukban már játszanak valamiféle hangszeren, fejlettebb nyelvi és vizuális érzékkel rendelkeznek majd nagyobb korukban.

Persze arra is figyelj, nehogy túlerőltesd a zenetanulást, mert ha a muzsika nem marad meg a játék és az öröm keretei között, akkor – legyen bármilyen tehetséges is – könnyen elmehet tőle a kedve. Adj bátran több teret a szabadságnak és a kreativitásának, és nyugodt lehetsz, hogy nemsokára örömkönnyeket hullatsz egy olyan daltól, amit külön neked szereztek. 🙂

Addig pedig hangulatos együtt énekléseket és zenehallgatást kívánunk!

Fedezd fel gyermeked kreativitását, és játssz velünk nagyszerű Nesquik ajándékokért

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top