Lehetőségekkel teletöltve cikkek

A reggeli fontosabb, mint gondolnád

Talán nem először hallod, hogy bizony a reggelizésnek is megfelelő figyelmet kell szentelni az életben. Ehhez képest meglepő adat, hogy a Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös felmérése alapján a magyar iskolás gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul el otthonról. Szülőként viszont elengedhetetlen, hogy gyermekünk miatt is odafigyeljünk a reggelizés fontosságára.
A reggeli fontosabb, mint gondolnád

De tényleg, miért olyan fontos?

Mert a fizikai és szellemi teljesítményhez szükséges energia megfelelő eloszlását a nap folyamán a rendszeres étkezés tudja biztosítani. A három fő étkezés egyike pedig éppen az éjszakai 8 vagy akár 12 órás, evés nélküli időszakot követő reggeli, amelynek a napi energia-, így tápanyagbeviteled 20%-át ajánlott biztosítania. Továbbá, ha mellőzzük a reggelit, az a vércukor szintjének eséséhez, ezáltal többek között az iskolai, munkahelyi teljesítmény romlásához, figyelem- és memóriazavarhoz, a balesetek előfordulásának nagyobb kockázatához vezethet.

Azt sem árt tudnunk, hogy a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Annál viszont, aki kihagyja, túlzott mennyiségű ebédhez vagy a hirtelen jelentkező étvágy miatt nassoláshoz vezethet. Ha nem csak kihagyjuk a reggelit, de még napközben sem hagyunk időt a megfelelő étkezésre, akkor következhet az esti túlevés, magyarul a hűtő esti megtámadása. Ez szintén túlsúly kialakulását eredményezheti, nem is beszélve arról, hogy az emésztőrendszerünket is megterheli.

Akkor mégis, miért hagyjuk ki?

Az okok között az időhiány áll az első helyen, mert ugye a kiegyensúlyozott reggelihez sok idő kell. Pedig ez egy súlyos tévhit. Bár tény, hogy a nyugodt elfogyasztáshoz időt kell teremteni, de több variáció létezik a gyors és kiegyensúlyozott reggelire – gondoljunk például egy pillanatok alatt elkészíthető kakaóra és hozzá egy sajtos-zöldséges, teljes értékű gabonát tartalmazó szendvicsre. Ez azért abszolút nem vesz el tőlünk olyan bődületesen hosszú időt, nem?

A reggeli fontosabb, mint gondolnád

A másik fő ok a reggelizés kihagyására az, hogy a gyermek nem éhes. A rendszeres étkezéshez társuló étvágy is fokozatosan alakul ki a gyermeknél, amihez már a kezdeti időszakban szoktatni kell. Ha a korai kelés a probléma, azon a kellemesen gőzölgő, finom kakaó csábító illata is segíthet, de persze végső soron akár be is csomagolhatjuk a reggelit, hogy mire a gyerkőc beér a suliba, jó étvággyal tudja elfogyasztani az elcsomagolt szendvicset, müzliszeletet, gyümölcsöt és italt (kakaó, tej, tea vagy gyümölcslé).

Mi lehet a megoldás?

Magunkról sem megfeledkezve, vonjuk be játékosan gyermekeinket is, így szoktatva őket rá a megfelelő étkezésre. Például magyarázzuk el nekik, mire jók a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok, és hogyan segítenek abban, hogy elég energiájuk legyen a tanuláshoz és a sportoláshoz. Vagy készítsünk velük együtt színes, kreatív reggelit – például szendvicset zöldségekkel és tojással úgy elkészítve, hogy valamilyen kedves figurát kapjunk.

Fedezd fel gyermeked kreativitását, és játssz velünk nagyszerű Nesquik ajándékokért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top