Mindennapok

„Idióták véleményén kattogni luxus” – az élet nagy tanulságai egy 50 éves férfi szerint

Bob most lett 50 éves. Azt mondja, van egy rakás dolog, amit az elmúlt egy évtizedben tanult meg. Például azt, hogy a legnagyobb tévedés az életben a „majd” – ami általában sosem jön el.

„A negyvenedik születésnapomra kaptam valakitől egy poháralátétet, amin az állt: Ha 40 éves korodig nem sikerült felnőnöd, akkor már sosem fogsz. Most ugyanazt az alátétet tartom a kezemben, csak éppen már 50 vagyok. Az a baj a ráírt mondattal, hogy igazából az ember nem is akar teljesen felnőni, legalább a gyermeki rácsodálkozás képességét igyekszünk megőrizni magunkban. De azért van néhány felnőttes dolog, amit az elmúlt évtizedben tanultam meg.

Nyugi, negyven fölött sem vagy öreg

Negyvenévesen még egészséges és aktív voltam, de ez a kerek évfordulót mégis a tovatűnő ifjúságom szimbólumaként éltem meg. Most 10 évvel később már tudom, hogy a valódi kor csakis rajtunk múlik. A külsődön mindenképp nyomot fog hagyni az idő, de ha aktív életet élsz, és nem eszel ész nélkül, éppen úgy tudsz majd csinálni mindent, ahogy a harmincas éveidben.

Nem kell lemondani a sportról, sőt!

Csaknem egész életemben sportoltam, és a mai napig is softballozok, focizok és jégkorongozok is. Harminc után többször kaptam már olyan kérdéseket az arcomba, hogy »Nem vagy te már túl öreg ehhez? Meddig akarod még ezt csinálni?«. Szerencsére általában sikerült lepattintanom a károgókat. Te se hagyd abba a mozgást, csak fogadd el, hogy idővel kénytelen leszel egy kicsit változtatni a tempón.

Igen, vannak veled egykorú emberek, akik meghalnak

40 után egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy veled egyidős emberek haláláról értesülsz. A halál mindig sokkoló, de ha a közeledben sújt le, az taglóz le igazán. Főleg, amikor olyan embereket ragadnak el rettegett, korral járónak gondolt betegségek, akikkel együtt jártál iskolába, akik a múltad részei voltak. Sajnos az életünk nem végtelen, lassan szembe kell ezzel is nézni.

A gyerekek kirepülése egyszerre áldás és átok

Amikor a gyerekeid elhagyják a családi fészket, az egyszerre trauma és új lehetőség. A párok újra felfedezik egymást (szerencsés esetben), amikor rádöbbennek, hogy az előtt is volt élet, mielőtt anya és apa lett belőlük. Talán csendesebb lesz a lakás, és megváltozik a napi rutin, de az, hogy sokkal több időtök lesz a kedvteléseitekre és egymásra, egy lehetőség arra, hogy újraélesszétek a kapcsolatotokat. És akkor még több évtized boldogság is várhat rátok.

A bulik már nem olyanok, mint régen. Nagyon nem.

Van egy mondás, ami tökéletesen igaz: az ember a húszas éveiben igyekszik minél több buliba belógni, negyven felett meg minél többet ellógni. Minél idősebb vagy, annál kevesebb ital elég ahhoz, hogy lerészegedj, és ahogy múlnak az évek, úgy nyúlnak a másnapok. Nem több ez, mint egyszerű biológia: 40 fölött a máj kevésbé képes feldolgozni az alkoholt, és mivel a szervezet víztartalma egyre csökken, egyre kínzóbb a másnapossággal járó dehidratált állapot is.

A kisebb és az egyszerűbb lehet jobb és több

Az egyik legnagyobb lépés, amit a 40-es éveimben léptem meg, hogy eladtuk a medencés, nagy kertes házunkat, és vettünk egy sokkal kisebbet egy tó partján. A mostaniban is pont elég a hely, és sokkal könnyebb tisztán, rendben tartani. Olyan megnyugtató ez az egyszerűbb élet, hogy néha sajnálom, hogy nem előbb vágtunk bele.

Idióták véleményén kattogni luxus

Talán a legfontosabb dolog, amire a negyvenes éveimben rádöbbentem, hogy nagyon kevés ember van az életben, aki igazán szeret, és akinek tényleg számítok. Az a pár ember igazi kincs. Közben rengeteg negatív ember rohangál körülöttünk. Igyekezz őket minél távolabb tartani magadtól a szakmai és a magánéletedben egyaránt. A korral jár, hogy fogy az energiád, ne pazarold hát az idődet olyanokra, akik csak szívják a véred.

Most tedd meg, amit szeretnél, ne mondd, hogy „majd ha nyugdíjas leszek”

Mindannyian hallottunk már sztorikat emberekről, akik a halálos ágyukon megbánták, hogy mindig holnap akarták megtenni az igazán fontos dolgokat, és talán hallottátok annak a fickónak az esetét is, aki alig várta, hogy nyugdíjba menjen, és nyugodt élete legyen, de egy héttel később meghalt.

Sok negyvenes meg azt gondolja, hogy már túl van az élete legszebb évein, én is ezt hittem. És hatalmasat tévedtem. Negyven fölött kezdtem sziklát mászni, a feleségem leszámolt a jól fizető, ellenben rém hektikus munkájával, és visszaült az iskolapadba pszichológiát tanulni. Az igazság az, hogy sosem vagyunk túl öregek ahhoz, hogy tanuljunk vagy új élményeket tapasztaljunk meg.

Légy sokkal tudatosabb, határozottabb

El sem tudom mondani, mennyi időt pocsékoltam tépelődésre az életemből. És nem a családtagjaim miatt hezitáltam sokat bizonyos döntések előtt, hanem mert azon rágódtam, hogy esetleg megbántok egy-két olyan embert, akinek a véleménye őszintén szólva semmit sem számít. Fájdalmasan sokáig tartott, mire rájöttem, hogy igazából csak a szeretteim nézőpontja számít igazán a sajátomon kívül.

A hála a legfontosabb dolog

Ha jól csinálod a dolgokat, életed végéig tanulsz. Van tanulsága a veszteségeinknek, az elkerülhetetlen hibáknak, azoknak, amiket szülőként, férjként, barátként követünk el. Ha szerencséd van, minden botlás és fájdalom után jobban fogod értékelni azt, amid van, és kevésbé aggaszt majd, hogy mid nincs.

Én hálás vagyok azért a bölcsességért, amire 50 éves koromra tettem szert, és az igazat megvallva egy csomó kíntól megkímélhettem volna magam, ha évekkel korábban rádöbbenek, mennyire fontos dolog a hála.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top