Mindennapok

Amíg te olvasol, a melletted ülő simán pornót néz a metrón

Nagy-Britanniában erősen gondolkodnak rajta, hogy betiltsák a pornónézést nyilvános helyeken, és már néhány nagyvállalat (például a Starbucks) is lépni kényszerült, hogy a vendégei számára hozzáférhető wifin letiltsa a pornóoldalakat. Miért volt erre szükség?

A 3-as metrón történt velem nagyjából tíz évvel ezelőtt úgy reggel fél hét magasságában egy amúgy szürke hétköznapon. Fáradtan utaztam a munkahelyem felé, amikor mellém ült egy nagyjából hatvanéves, töriprofesszor kinézetű figura a kezében egy aktatáskával. A táskát az ölébe helyezte, és egy darabig csak lazán dobolgatott rajta az ujjaival. Két-három perc után aztán felpattintotta a számzárat, félrehúzott két szalvétába csomagolt szendvicset a táska tetejéről, és alatta feltárult valami, amit sosem akartam látni. Az aktatáska telis teli volt pornómagazinokkal – igen, tíz évvel ezelőtt még nem volt két kattintásnyival elérhető a mobiltelefonokon. Gyakorlatilag a két szendvicset leszámítva csak az volt benne.

Az öreg kihúzta az egyiket, majd a felnyitott aktatáska tetejének takarásában – ami két-három ember kivételével tényleg mindenki elől kitakarta – elkezdte azt lapozgatni. Ő egy rövid oldalra nézéssel ugyan konstatálta, hogy látom, mit csinál, de láthatóan nem zavartatta magát a reggeli lapozgatás közben. Szerencsémre csak két megállónyi időt kellett eltöltenem a társaságában, de ez a találkozás így is annyira kellemetlen és szürreális volt, hogy napokig meséltem az ismerőseimnek.

Amin böngésző van, azon valaki pornót fog nézni

A pornómagazinok beszerzéséhez anno még bátorság kellett. Oda kellett menni az újságárushoz és szégyentelen arccal elkérni a lapot, mintha csak az Ifjúsági Magazin legújabb lapszámához szeretnénk hozzájutni. Ha valakinek sikerült is legyőznie a szégyenérzetét, a pénztárcájába attól még mélyen bele kellett nyúlnia: mivel a pornómagazinok vásárlása nem volt olcsó mulatság, így a mennyiségi korlát is játszott. Ma már mindenki két kattintásnyival egy kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkező pornótéka választékában találhatja magát teljesen ingyen, és mióta az internetet már egy mobiltelefonon, wifi nélkül is tudjuk böngészni, nem korlátozza semmi a pornónézést az otthoni számítógépünkre.

Valami nagy okos az interneten azt írta egyszer, hogy ha valaminek a kijelzőjén internet böngészőt lehet megnyitni, azon előbb vagy utóbb valaki pornófilmet fog nézni. A dologban lehet valami igazság: nemrég kavart port, hogy valaki egy elektronikai áruházban egy okoshűtő külső képernyőjére tette ki az egyik legnépszerűbb pornóoldal kezdőoldalát, minden boltlátogató legnagyobb meglepetésére. Persze ettől még minimum nem etikus az így hozzáférhető végtelen mennyiségű szexuális tartalmat mások előtt megcsodálni, de az etika megsértése sokakat nem tart vissza attól, hogy megtegyék.

Erkölcsi határaink

Az, hogy hogyan viszonyulunk nyilvánosan az erotikához, erősen egyénfüggő. Valaki még attól is viszolyog, ha mások előtt ki kell mondania a férfi vagy női nemi szerv nevét, más meg valósággal tobzódik az ilyen kifejezésekben. Máig emlékszem, hogy amikor A szürke ötven árnyalata regény óriási sláger volt, sokan a metrón diszkréten borítót húztak a könyvre, nehogy lássák a többiek, mit olvasnak éppen. Mások persze simán mutatták a világnak, hogy épp E.L. James halhatatlan sorait olvasva szórakoznak, sőt máig emlékszem olyan Instagram-posztokra, ahol celebek a medence, tenger, tó partján fotózkodtak kezükben az új kedvenc olvasmányukkal.

Persze A szürke ötven árnyalata az erősen erotikus tartalom ellenére még nem pornó, és más sejteni, hogy valaki épp miről olvas, és más azt látni egy okostelefon kijelzőjén a mellettünk lévő utas „jóvoltából” a buszon. Az egyik maximum megmosolyogtató, míg a másik erősen kellemetlen, és ez még akkor is igaz, ha a nyilvános pornónézés mellé nem társul nyilvános maszturbálás. Márpedig az esetek többségében nem társul.

Ha valaminek a kijelzőjén internet böngészőt lehet megnyitni, azon előbb vagy utóbb valaki pornófilmet fog nézni (Képünk illusztráció – Fotó: Pallava Bagla/Corbis via Getty Images)

A nyilvános pornónézés szinte mindennapos

Míg a nyilvános maszturbálás esetén egészen egyértelmű a közszeméremsértés esete, addig, ha valaki egy okostelefonon néz pornót, azt rajta kívül csak a hozzá nagyon közel állók, ülők láthatják, feltéve, ha a filmet nem hangosítja ki a telefonján, és fülessel hallgatja a hangokat. Ha az esetnek nem egy kiskorú gyermek a szemtanúja, vajmi kevés esélye van, hogy az illető büntetést kapjon közszeméremsértésért, és pontosan ez az, amiért sokan gond nélkül pörgetik a szexvideókat akkor is, ha épp nem otthon vannak az ágyuk és egy kis síkosító társaságában, hanem valamilyen nyilvános helyen, talpig beöltözött emberek között. Ha valakiket azon kapnak, hogy nyilvános helyen szexelnek, szinte biztos, hogy meg fogják úszni pénzbírsággal – bár a törvény lehetővé tesz szigorúbb büntetést, ezzel nem szoktak élni a gyakorlatban, tehát ennél biztosan nem számíthat rosszabbra az sem, aki egy vonaton néz pornót a telefonján.

Ahhoz, hogy rájöjjünk, a jelenség szinte mindennapos, elég gyorsan körbekérdeznünk az ismerőseink között. Azok, akik nem egész életükben autóban ülnek, hanem a tömegközlekedést is használják, biztosan fel tudnak idézni legalább egy-két ilyen kellemetlen sztorit, és az internet is tele van borzalmas történetekkel repülőgépen laptopon pornót néző szomszédtól kezdve az olyanokig, amikor valaki egy gyorsétterem közepén ülve érzi úgy, hogy neki épp némi pornónézéshez támadt kedve.

Miért néz valaki pornót maszturbálás nélkül?

A pornófilmekről elmondható, hogy az átlagemberek számára vágykeltő szexuális segédeszközként szolgálnak: az ember megnézi a pornót, önkielégít közben, aztán megy a dolgára. Ezért is érthetetlen, hogy mi értelme pornót nézni, ha valaki közben egyáltalán nem önkielégít? Michelle Hope szexológus a melmagazine-nak erről azt mondta, hogy ennek a fő oka nagy valószínűséggel a pornófüggés. A könnyen hozzáférhető pornográfiának köszönhetően sokan észre sem veszik, mennyire rácsúsztak a pornóra, és a filmek nézése teljesen részévé válik a hétköznapi életüknek. Számukra olyan természetes a pornónézés nyilvános helyen, mint amikor te megnézel egy cuki macskás videót a villamoson utazva. Az agyuk teljesen normálizálja a tevékenységet. Igazából fel sem fogják, hogy ők épp egy nyilvános helyen fogyasztanak pornót. Lori Beth Bisbey pszichológus ezt még azzal egészíti ki, hogy bár ezek az emberek nyilvános pornónézéskor nem maszturbálnak, ez nem jelenti azt, hogy később sem. Sokak számára ez afféle előjáték, önmaga felizgatása, hogy amikor olyan helyre ér, ahol már el tud vonulni a világ szeme elől, egyből belekezdhessen a dologba.

A probléma elburjánzása – Megoldás?

Tavaly novemberben körbement a hír a világhálón, hogy a Starbucks hálózat az egyre jobban elharapózó nyilvános pornónézési szokások miatt szigorított a vendégek nyilvános wifi-használatán, és mostantól blokkolnak minden pornóoldalt. A briteknél tavaly Margot James digitális miniszter készült arra, hogy törvényt fogadtasson el a nyilvános pornónézés betiltásáról.

Mivel a mobilnet egyre jobb minőségű és a pénzünkért egyre nagyobb adatforgalmat kaphatunk, sok esetben már nyilvános wifi hálózatra sincs szükségünk ahhoz, hogy videókat nézzünk. Bár a nyilvános wifiken a pornóoldalak blokkolása érthető lépés, 2019-ben ez már kevés lesz ahhoz, hogy megakadályozzon valakit abban, hogy az okostelefonján, tabletjén, laptopján pornót nézzen, maximum egy kicsit visszafoghatja azokat, akik már túlságosan lemerítették az adatforgalmi keretüket.

Praktikus oldalról persze lehet azt mondani, hogy ha valaki pornót lát a mellette ülő telefonján, akkor ne bámulja azt, de ez nem ilyen egyszerű: ha egyszer véletlenül észrevesszük, onnantól már bennünk ragad a tudat, hogy a szomszédunk épp pornót néz, ami egy elég zavaró gondolat. Lehet hívni vonaton a kalauzt, szólni a buszon a sofőrnek, a gyorsétteremben panaszt tenni az üzletvezetőnél, de annál többre nem nagyon számíthatunk, minthogy az illetőt illedelmesen megkérik helyettünk, hogy hagyja abba, amit épp csinál. Persze sok esetben ez is elég. De amikor ez sem működik, akkor már tényleg nagy a baj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top