Mindennapok

Autista fiatalok munkáiból tart évente aukciót az Autistic Art

Az összeg nagy részét lakóotthonok fenntartására költik.

Ma Magyarországon legalább százezer ember él az autizmus valamely formájával. Azoknak az agya, akik a spektrumon vannak, másképp dolgozza fel a külvilágból érkező ingereket – ez jelentheti azt, hogy túl erősnek érzékelik, vagy azt is, hogy egyáltalán nem észlelik őket. Mindez a társas kapcsolataikban jelenti a legnagyobb nehézséget: az érintettek nem értik a közösségi lét szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, kevéssé vagy egyáltalán nem értik a szófordulatokat.

Magyarországon több, autistákat támogató szervezet is működik, egyikük az Autistic Art Alapítvány, mely az önálló életre nem képes  fiatalokat és felnőtteket segíti, például azzal, hogy az alapítvány által támogatott lakóotthonokban élhetnek. Mint azt Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője mondja, sokszor tapasztalják, hogy a társadalom még nem ismeri kellő alapossággal az autizmust, így az emberek nem is tudhatják, hogyan kezeljék az azzal élőket. Ezen szeretnének változtatni, így is erősítve az autizmussal élők társadalmi integrációját, ezért arra törekednek, hogy láttassák a spektrumon élő felnőtteket, és esélyt adjanak számukra a nyugodt élethez.

Ahogy az a nevében is benne van, az alapítvány hisz a művészet nyugtató és önkifejező erejében, bár mint mondják, amit ők csinálnak, nem tekinthető a szó szoros értelmében vett művészetterápiának. Nem irányítottan és nem valamilyen célzott fejlődést elvárva zajlanak a foglalkozásaik, nincsenek elvárások, nem szabnak kereteket, nem szólnak bele a résztvevők alkotótevékenységébe, kizárólag a rajzos és vizuális önkifejezéshez legmegfelelőbb eszközök használatában segítik őket, vagyis csak azzal, hogy nagyobb papírt adnak nekik, a ceruza mellett pedig filctollat és zsírkrétát is. Mint mondják, nagyon fontos, hogy alkotás közben ne zavarják meg őket, hiszen az megakaszthatja a folyamatot, és azt tapasztalják, hogy ez így, ebben a formában működik is, mert a foglalkozásoknak köszönhetően a fiatalok egyéb fejlesztő terápiába is könnyebben bevonhatók. A rajzfoglalkozáson részt vevők egyedi alkotásokat hoznak létre: az autistáknál sok esetben a szavak helyett a képek beszélnek.

Fotó: Autistic Art

Jelenleg a tizenegy támogatott lakóotthonukból hatban tartanak rajzfoglalkozásokat, ezeken közel 60 autista fiatal vesz részt aktívan. Az elkészült alkotásokkal az autizmus elfogadásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, de a rajzokkal díszített Autistic Art dizájntermékek segítik a forrásteremtést is: megvásárlásukkal a vevők minden esetben támogatják a civil fenntartású autista lakóotthonokat is.

Ennek a programnak az eredménye az is, hogy a nem beszélő autisták rajzai divatbemutatók és egyéb rendezvények mellett időszakos kiállításon a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában is be tudnak mutatkozni. Van éves aukció is, amelyen a lakóotthonok alkotásain kívül idén is olyan dizájnertermékek kerültek kalapács alá, melyek tervezői az autista alkotók rajzaiból inspirálódtak. Az aukción összegyűlt pénz jelentős hányadát ebben az évben is a lakóotthonok fenntartására fordítják, ugyanakkor idén a legtöbb ajánlat az árverés utolsó tételére, az Autistic Art Alapítvány edukációs kampányfilmjének támogatására érkezett. Ennek a kisfilmnek az a célja, hogy megismertesse az autizmust a szélesebb társadalommal, illetve felhívja a figyelmet az elfogadás fontosságára.

Az alapítvány nagyon örül annak, hogy Magyarországon is megjelentek olyan példamutató intézkedések, mint a Decathlon csendes órája, amikor csökkentett zajterheléssel és tompított fényekkel várják az autizmussal élő vásárlókat, azonban szerintük ez még mindig csak az út kezdete, mivel az autizmus elfogadásának társadalmi szinten kellene természetesnek lennie. Aminek kifejezetten örülnek, hogy a fiatalabb korosztály, azaz a 18 és 25 év közöttiek körében ez már egy sokkal természetesebb folyamat – ők azok, akik már nagyobb elfogadást, érzékenységet és megértést mutatnak.

(Fotó: Autistic Art)

Az alapítvány másik fontos célja a lakóotthonok fenntartása.

Sok, autizmussal élő gyermeket nevelő szülő gondolkozik el azon, hogy mi lesz gyermekével, ha ő már nem lesz, és hatványozottan igaz ez a hátrányos helyzetű gyerekek szüleire, mivel ők az önálló életvitelre nem képes gyermekük ellátását nem bízhatják másik gyermekükre vagy rokonaikra.

Ezért is hozták létre a lakóotthonokat, ahol a gyerekek szakértő kezekben vannak, és a munkatársak mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljes életet élhessenek. Ennek jegyében speciális programok és terápiák segítenek abban, hogy a lakók megismerjék egymást, barátságok, szerelmek szövődjenek köztük, emellett fejlesztő terápiát is kapnak, és folyamatos a motivációjuk az önálló feladatvégzésre: rendszeres szabadidős tevékenységekben is részt vesznek, és az otthonokban dolgozhatnak, alkothatnak is, így még anyagilag is hozzájárulnak a lakhatásukhoz.

A civil fenntartású lakóotthonok létrehozói, alapítói legtöbbször érintett szülők, akik közül sokan saját otthonukat alakították át azért, hogy akár 10-12 fiatal ellátását is meg tudják oldani. A megfelelő környezet kialakítása, illetve a szakemberek foglakoztatása magas költséggel jár, a lakóotthonok fenntartásához ezért az alapítvány aukciók szervezésével, dizájn- és saját márkás termékek értékesítésével, valamint a lakók rajzaiból létrehozott kiállítások szervezésével igyekszik hozzájárulni már 13 éve. Az Autistic Art Alapítvány azáltal is segít, hogy minden év végén egy összegben anyagi támogatást nyújt a lakóotthonoknak, aminek értéke erősen függ az éves jótékonysági aukciók sikerességétől. Idén rekordösszeg, több mint 35 millió forint gyűlt össze, ennek nagy részével a lakóotthonokat támogatják.

(Kiemelt kép: Autistic Art)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top