nlc.hu
Mindennapok
Minél boldogabb házasságban élsz, annál kövérebb leszel

Minél boldogabb házasságban élsz, annál kövérebb leszel

Sajnos az összefüggés egyértelműen kimutatható, de annál azért összetettebb, hogy csupán a jólétre és a kényelemre fogjuk a szaporodó hurkákat.

A világ folyamatosan változik, de van, ami örök. Ilyen például, hogy lankadatlanul hajszoljuk az igaz szerelmet, és ugyanilyen rendületlenül küzdünk az ideális alak eléréséért, a kettő között pedig sokkal több az összefüggés, mint gondolnánk. Kiderült ugyanis, hogy utóbbit legfőképp az előbbi generálja, vagyis hogy nem is igazán a magunk kedvéért vagy az egészségünk érdekében akarunk jól kinézni, hanem azért, hogy felhívjuk magunkra az ellenkező nem figyelmét. Ha pedig végre sikerült, és a kapcsolat szárba szökkent, elégedetten hátradőlünk, feltépünk egy csipszes zacskót, és közösen hízunk meg a házasság szent kötelékében.

Vagyis a testsúlyunk nagymértékben függ a kapcsolati státuszunktól, a boldogságszintünktől és attól, hogy együtt élünk-e a párunkkal. Kimutatták ugyanis, hogy az egyedülálló nőknek és férfiaknak, akik még gyakorlatilag kint vannak a „piacon”, alacsonyabb a BMI-jük (testtömeg-indexük), mint azoknak, akik párkapcsolatban élnek, mégpedig annak ellenére, hogy a szinglik egészségtelenebb életmódot folytatnak, mert több alkoholt fogyasztanak, és többet dohányoznak, mint a turbékoló gerlepárok. A másik nem figyelmének a felkeltése érdekében ugyanis legalább az alakjukra jobban vigyáznak, hiszen vonzóak szeretnének lenni a sikeres pártalálás érdekében. A párkapcsolatban élők mindeközben hajlamosak az elhízásra, pláne ha a viszony jól is működik, ennek pedig több oka is van.

A közös étkezések elmélyítik a kapcsolatot, és szélesítik a feneket

A párkapcsolat során felszaladó kilók korántsem nevezhetők ritka vendégnek, és nem csak azért, mert ha már sikerült elcsábítani a kiszemelt partnert, úgy érezzük, hogy most már nyugodtan lazíthatunk – emellett még számtalan más oka is van a felszedett plusz súlynak, az egyik leggyakoribb például az, hogy közösen vacsorázunk. A randizás egyik bevált módja, hogy szépen kirittyentjük magunkat, aztán egy jó étteremben a végére járunk egy háromfogásos vacsorának, és lehet ugyan, hogy az első pár alkalommal a csajok csak salátát rendelnek, de ez – ahogy egyre biztosabbak leszünk a kapcsolatban – hamar átalakul egy nagy adag oldalassá sült krumplival.

Dr. Cathrine Hankey, a Glasgow-i Egyetem dietetikusa szerint a közös étkezések többek között azért játszanak központi szerepet a párkapcsolatokban, mert segítik a kötődés kialakulását. Ezért járunk el vacsorázni a randikon, később pedig ezért főzőcskézünk együtt a szerelmünkkel, és ha már így alakult, idővel pár pohár bor is lecsúszik, aztán meg már a tévé előtt is közösen majszoljuk a chipset és a fagyit.

A szakértő szerint a felszedett kilók szempontjából az sem mindegy, hogy a párkapcsolat milyen stádiumban van éppen. Az összeköltözést követő első három hónapban átlagosan egy-két kiló szalad fel, a friss házasok pedig két-három kilóval gyarapodnak a törvényesített kapcsolat első évében.  

Jelenet a Mike és Molly című sorozatból

„Múltkor nézegettem a párommal készült első közös fotóinkat. Nyáron kezdtünk randizni, mindketten csokibarnák és tökéletes alakúak voltunk. Látszik, hogy jó sokáig »kint voltunk a piacon«: aki hódítani akar, az nagyjából állandó diétán van, ahogy mi is akkoriban. Aztán megnéztem a legutóbbi képeinket, amik most, két év együttélés után készültek. Először jót röhögtem, majd rákényszerítettem magunkat a mérlegre, és akkor már inkább sírni volt kedvem. Nekem öt kilóval mutatott többet, neki meg nyolc jött fel. Mint tudjuk, egy nő többek között a főztjével hódít, ami láthatóan túl jól sikerült. Amíg egyedül éltem, esténként bulizni jártam, nem otthon főzőcskéztem. Most meg munka után még leülünk együtt vacsorázni, és jót beszélgetünk a finom étel mellett. Lehet, hogy ideje lenne visszaszokni a bulizásra” – mondja Kitti nevetve.

Egy amerikai kutatás még érdekesebb eredményekre jutott: a súlygyarapodás szempontjából az sem mindegy, hogy mennyire szoros egy kapcsolat. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói 8000 résztvevő adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy az emberek a házasságuk első öt-hat évében átlagosan 12 kilót híznak. Kimutatták azt is, hogy

azok a nők, akik csak együtt élnek partnerükkel, de nem házasok, nagyjából tíz kilót szednek fel ugyanennyi idő alatt, azok pedig, akik ugyan kapcsolatban vannak, de nem költöztek össze, hat-hét kilóval nyomnak többet fél évtized után.

A férfiaknak sem könnyebb, pontosabban ők sem lesznek könnyebbek egy párkapcsolatban: a jó házi koszt az ő pocakjukon is rendesen meglátszik. A kutatás szerint azok a férfiak, akik több mint két éve együtt éltek a párjukkal, kétszer akkora eséllyel híztak több mint 12-13 kilót ez idő alatt, mint azok, akik nem költöztek össze a partnerükkel.

Azért persze jó hírünk is van: a kutatók azt találták, hogy bár a szinglik jobban odafigyelnek az alakjukra, a párkapcsolatban élők sokkal kevesebbet isznak és dohányoznak, ráadásul egészségesebb ételeket fogyasztanak (még ha nagyobb adagokban is). Ez azt mutatja, hogy közös céljuk a hosszú, boldog, együtt leélt élet, ezért próbálnak odafigyelni az egészségükre, a diéta azonban már túl nagy áldozat lenne a részükről a cél érdekében. Sok házasságnak ugyanis fontos alappillére a közös étkezések öröme, a finom falatok megosztása és a vasárnapi családi ebéd szentsége.

A New England Journal of Medicine tanulmánya ezek mellett arra is rávilágított, hogy az együttélés során átvesszük a párunk szokásait, és ez alól az étkezési szokások sem kivételek. Vagyis nemcsak megszeretjük a másik hobbiját meg a zenét, amit hallgat, hanem a rossz szokásokra is fogékonyak vagyunk, mint a nassolás vagy épp a gyorskaja-zabálás. Mindebből sajnos az következik, hogy ha az együtt élő pár egyik fele hízni kezd, akkor 37 százalékkal nagyobb az esély, hogy a partnere is követi ebben, ellentétben a különélő párokkal.

GIF

Minél boldogabb a házasság, annál több kiló jön fel

Azt mondják, hogy a boldogság nem mérhető pénzben, de mint kiderült, kilókban annál inkább, a párkapcsolatunk minősége ugyanis nagyban meghatározza, hogy mennyire hízunk el. Vagyis minél boldogabb a kapcsolatunk, annál több kilót szedünk fel, állapította meg az amerikai National Insitute of Health kutatása. A négy évnél régebb óta házasságban élőket vizsgálva kiderült, hogy azok a párok, akik boldogok, nemcsak kiegyensúlyozottabbak a partnerük mellett, hanem a tökéletlenségüket – például azt a pár extra kilót vagy épp az édességek iránti szenvedélyüket – is fel merik vállalni előtte, közben pedig nem kívánnak mások számára vonzók lenni, mert kielégíti őket a saját kapcsolatuk.

Ezzel szemben a boldogtalan házasságban élők sokkal kevésbé hajlamosak az elhízásra. Ennek az egyik oka az állandó stressz, a másik pedig az, hogy nem biztosak a házasság kimenetelében, így továbbra is vonzóak akarnak maradni a másik nem többi képviselője számára.

Ezzel függ össze az az eredmény is, mely szerint ha a házastárs hirtelen őrült – ráadásul sikeres – diétába kezd, rendszerint nem a hosszú és egészséges közös élet iránti vágy vezérli, hanem sokkal inkább egy szerető és az, hogy annak  imponáljon.

„A férjem egyik januárban újra futni és edzeni kezdett, és hirtelen jobban érdekelte az én salátám, mint a hamburger, amit addig két pofára tömött magába. Azt mondta, ez az újévi fogadalma, mivel a hat közös év alatt felszaladt rá jó pár kiló, és ez így nem mehet tovább. Én örültem a változásnak, és lelkesen gyártottam neki a salátákat meg a diétás kosztot, mígnem pár hét múlva kiderült, hogy a motiváció sokkal inkább a céges karácsonyi bulin felszedett kollegina volt. Végül is az újévi diétája hatásosnak bizonyult, mert ezután gyorsan segítettem neki megszabadulni 50 kilótól, mikor beadtam a válási papírokat” – igazolta vissza Judit a kutatók eredményeit.

Tény, hogy igenis oda kell figyelnünk magunkra és a párunkra is, különben gyorsan felszöknek azok a fránya hurkák, de a párkapcsolati extra kilók ellen azért van megoldás. A jó hír az, hogy ahogyan az étkezések kellemesebbek együtt, úgy minden más is, mint például a közös sport, kirándulás, séta, biciklizés vagy épp így a téli szezonban a síelés, a korcsolyázás – a szexről nem is beszélve, ami szintén remekül égeti a kalóriákat. Tehát iktassunk be ezek közül minél többet a közös programba, maradjunk fittek közösen, és akkor garantáltan nem egy harmadik miatt akarunk majd újra formába jönni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top