Mindennapok

Feldmár András: Ne vállalj felelősséget azért, aki bánt

A népszerű, Kanadában élő magyar pszichológus szerint kár időt vesztegetni arra, hogy megpróbáljuk „megjavítani” azokat a kapcsolatokat, amikben rosszul érezzük magunkat.

Feldmár András, a Kanadában élő nagyszerű magyar pszichológus gondolatait osztotta meg olvasóival a Relax Cafeblog szerzője. Feldmár szerint tudni kell kilépni azokból a kapcsolatokból, amikben rosszul, feszengve, kellemetlenül érezzük magunkat.

Fotó: MTI / Kollányi Péter

„Az én szempontomból csak az a fontos, hogy én hogyan érzem magam a másik társaságában. Ha bánt engem, miért vesztegessek időt arra, hogy miért bánt? Nem akarom, hogy bántson, és kész – érvel a pszichológus. – Nem akarom, hogy bárkit is bántson. Engem nem érdekel, miért teszi.”

Feldmár szerint, ha megpróbáljuk megérteni az okát annak, miért érezzük magunkat rosszul egy emberrel, könnyen ott ragadhatunk mellette. „Ha meg akarod érteni az okát, odaragasztod magad a helyzetbe, felelősséget vállalsz valakiért, aki nem a te felelősséged. Ahelyett, hogy keresnél magadnak valaki mást, aki már úgy viselkedik, ahogy te szeretnéd, ahogy neked is jó. Akiről nem kell gondoskodni, hanem esetleg gondoskodik rólad. Rövid az élet. Ha valaki bánt engem, akkor miért próbáljam megváltoztatni?” – írja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top