nlc.hu
Mindennapok

A 93 éves Edith Eva Eger ezt tanácsolja mindenkinek, ha szerelemről van szó

A 93 éves, magyar származású Edith Eva Eger tanácsai a szerelemről

A pszichológus szerint a szerelem veled kezdődik.

Nemrég írtunk a világhírű dr. Edith Eva Eger legújabb könyvéről, Az ajándékról – lásd kapcsolódó írásunkat – most pedig a holokausztot is túlélő magyar származású pszichológus legjobb tanácsait osztjuk meg a szerelemmel kapcsolatban.

A Kaliforniában élő Edith Eger, bár 93 éves, a mai napig foglalkozik páciensekkel, a Today.com-on megjelent cikk tanúsága szerint pedig azt figyelte meg, hogy a terápiára jelentkező párok többsége főleg a szexről, a pénzről és a rokonaikról szeretnének beszélni.

„Nem szeretném lenézni, de a romantikus szerelem…nos, a romantikus szerelem egy házasságban ritkán tart tovább 18 hónapnál” – nyilatkozta a szakember a lapnak. „Szerelembe esni olyasfajta, kémiai hátterű bódulat, mint amilyet a csokoládé fogyasztását követően érzünk.”

Íme a 93 éves Edith Eva Eger tanácsai a szerelemről

A magyar származású Edith Eva Eger 93 évesen is fogad pácienseket (Fotó: AFP)

Lássuk, mit javasol a sokat látott pszichológus, ha a szerelemről van szó!

Szeresd magadat!

Minden ezzel kezdődik. Edith Eger szerint minden nap azzal kellene kezdenünk, hogy odaállunk a tükör elé és azt mondjuk a benne látható embernek: „szeretlek és tisztellek”. Eger szerint ez nem nárcizmus, hanem része az önmagunkról való gondoskodásnak.

„Egyediek, eredetiek és egyéniek vagyunk, ezért fontos, hogy ezt ünnepeljük, mert soha, soha nem lesz még egy belőlünk” – mondja a pszichológus, aki Az ajándék című könyvében azt írja, mivel minden kapcsolat előbb-utóbb véget ér, magunkkal kell jóban lennünk, mert az egy életre szól.

Te legyél az, aki a legjobban gondoskodik saját magadról! – így a következő tanács. Egyél jókat, sportolj és törekedj az egyensúlyra az életedben. Eger arra figyelmeztet, hogy nagy veszélyei vannak, ha valaki más kezébe helyezzük az életünket.

„Az életünknek nem attól kellene függenie, hogy mit kapunk vagy nem kapunk meg valaki mástól” – hangsúlyozza Edith Eva Eger.

Hozzámennél saját magadhoz?

Ahhoz, hogy az önértékelésünk a helyére kerüljön, érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mi az, amit szeretünk magunkon. Legyünk őszinték és írjuk össze egy listába a tulajdonságainkat. Így hamar szembesülünk vele, hogy mivel vannak problémáink. Ezeket a problémákat pedig egyesével kezdjük megoldani, ne egyszerre fókuszáljunk mindenre.

„Ez egy remek lehetőség a tisztánlátásra” – mondja a pszichológus. „Ha boldogtalannak érezzük magunkat egyedül, valaki más mellett sem leszünk boldogak.”

Szánj időt mindenre!

Bár a mai világban nem könnyű feladat, de arra kell törekedni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a magánélet, a szerelem és a játék között, de az is fontos, hogy elegendő időt tudjunk szentelni saját magunknak és a szeretteinknek is.

„Amikor időt szánunk valakire vagy valamire, kérdezzük meg magunktól: ez meg fog erősíteni vagy csak elszívja az energiámat?” – figyelmeztet Eger.

A bizalom mindennek az alapja

Házat sem lehet megfelelő alapozás nélkül felhúzni, egy kapcsolatnál pedig ezt az alapot a bizalom jelenti majd.

„A bizalom egy kapcsolatban arról is szól, hogy bízol benne, hogy ketten erősebbek vagytok, mint egyedül” – teszi hozzá a szakember, rámutatva, hogy a kapcsolatokat leginkább az alacsony szintű, de folyamatos frusztrácló vagy irritáló dolgok kezdik ki.

Vitatkozni oké, de vita után tilos a szex!

Bár sokan szeretik egy kiadós veszekedés után az ágyban levezetni a feszültséget, a pszichológus szerint ez nem jó módszer, mert összekapcsolja a vitatkozást az intimitással. Természetesen, még a legjobb kapcsolatban is előfordulhatnak viták – Edith Eger szerint, ha egy pár azt mondja, hogy ők sosem veszekednek, akkor valódi intimitás sincs köztük.

A párkapcsolatban szükség van rá, hogy a felek képesek legyenek megtárgyalni a nézeteltéréseiket és hajlandóak legyenek a kompromisszumokra. Ami azonban ennél fontosabb, hogy egy kapcsolatban képesnek kell lenni rá, hogy lemondjunk arról az érzésről, hogy nekünk volt igazunk.

Ne söpörd a szőnyeg alá a problémát!

Edith Eger ezt úgy fogalmazta meg, hogy nem érdemes a fokhagymát csokoládéval bevonni, mert nem lesz finom. A párkapcsolatra vonatkoztatva ez annyit jelent, hogy nem érdemes úgy tenni, mintha minden rendben lenne, ha valami zavar. Nézzünk szembe a problémáinkkal és kezeljük azokat időben!

Végezetül pedig tudni kell megbocsátani. A pszichológus szerint “teljesen rendben van, ha valaki dühös lesz, amíg nem engedi, hogy a düh gyűlöletbe csapjon át, mert amikor én vagyok mérges rád, addig én szenvedek és nem te” – tette hozzá.

További cikkeink a párkapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top