Mindennapok

A férfiak csak 40 felett nőnek fel igazán

Kiderült az is, hogy hiába kisebb a nők agya, több agysejt található benne, és a két agyfélteke közti összeköttetés is fejlettebb – ez sok mindent megmagyaráz!

Azt, hogy a férfiak általában később érnek a nőnél, mindenki tudja, a legfrissebb kutatások szerint legtöbbjük 40 éves kora körül nő fel igazán és kezd éretten gondolkodni, továbbra is vannak azonban szabályt erősítő kivételek. Az Oxford Egyetem agykutatói szerint a férfiak és nők felnőttsége között körülbelül 11 éves időeltolódás mutatható ki, de természetesen idővel a férfiak is utolérik a nőket. Az emberi agy egyik legcsodásabb tulajdonsága, hogy folyamatosan változik, ami leginkább a hozzá vezető idegpályákra és az agyféltekék közötti összeköttetésre igaz.

Az Oxford Egyetem kutatói rávilágítottak arra is, hogy ezek az átalakulások nem azonos ütemben zajlanak a férfiak és a nők esetében, sőt az is körvonalazódott a szakértők előtt, hogy az erősebb nem képviselői 40 éves korukra válnak igazán felnőtté, már ami az agyuk fejlettségét illeti.

Hasonló eredményekkel zárult egy másik érdekes kutatás is, amit a Valenciai Egyetemen végeztek több éven keresztül: a kutatók 1379 nőt és 1565 férfit vontak be a vizsgálatba, a legkisebb résztvevő mindössze 9 hónapos volt, a legidősebb pedig 95 éves. Kiemelték, hogy a kutatásba csak egészséges személyeket vontak be, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a férfiak agya a kor előrehaladtával hamarabb indul sorvadásnak, mint a nőké, vagyis – már ami az agyat illeti – az erősebb nem képviselőit korábban utoléri az öregedés. A kérdésre, hogy mennyi idős koruk körül érik el mentális fejlettségük csúcsát, a spanyol kutatók a fentihez hasonló választ kaptak: úgy vélik, hogy a nők 30, a férfiak pedig 40 éves koruk körül vannak mentális erejük teljében.

A Nickelodeon tévécsatorna egyébként önálló műsort szentelt annak, hogy a hétköznapi emberek tapasztalatait is feltérképezze a témában – egy szórakoztató közvélemény-kutató programot indítottak útjára, amiből sok érdekességet tudhattak meg a nézők. 10 nőből 8 szerint a tudósok elszámolták magukat, és nem igaz, hogy a férfiaknak 40 éves koruk körül benő a feje lágya, szerintük ugyanis örökké gyerekek maradnak. A nők negyede azt sem rejtette véka alá, hogy saját magát sokkal érettebb gondolkodásúnak tartja a partnerénél, és arról is beszámolt, hogy volt már olyan kapcsolata, amelyik a férfi gyerekes gondolkodása miatt futott zátonyra. A műsorban természetesen a férfiak is szóhoz jutottak, ők azonban – a nőkkel ellentétben – nem érezték valós problémának, hogy később érnek a kelleténél, sőt nagy részüket büszkeséggel tölti el, hogy később nőnek fel a felnőttes feladatokhoz.

Plusz 10 érdekesség:

  • Mivel a nők agyában csaknem 50 százalékkal kevesebb a szerotonin, mint a férfiakéban, hajlamosabbak lehetnek a depresszióra.
  • A nők között rendkívül ritkán lehet kiemelkedően tehetséges matematikust vagy zeneszerzőt találni.
  • A nőknek fejlettebb a szókincse és kifinomultabb a verbalitása, így árnyaltabban tudnak fogalmazni a férfiaknál, és könnyebben ki tudják fejezni az érzelmeiket.

A nők jobbak verbális területen és szeretik kifejezni az érzéseiket (Fotó: Pexels)

  • Ebből következik, hogy a nők szívesen beszélnek érzelmeikről másoknak, akár boldognak, akár szomorúnak érzik magukat – a férfiak inkább emésztik magukat, ha valamilyen érzelmi problémával kerülnek szembe.
  • A legtöbb nő „hangosan gondolkodik”, míg a férfi magában töpreng. Bár ilyenkor úgy tűnik, hogy a teremtés koronái nem csinálnak semmit, jobb, ha nem zavarjuk meg őket, mert nem igazán tudnak egyszerre több dologra koncentrálni.
  • Egy helyzet megoldása során a férfiak megelégszenek a végkövetkeztetések közlésével, a nők viszont arról is beszámolnak, hogyan jutottak el odáig.
  • A férfiakban erősebb a versenyszellem és a hatalomvágy, a nők viszont többre becsülik a tartalmas kapcsolatokat, az emlékezetes élményeket és azt, ha segíthetnek másokon.
  • A férfiak számára fontos a szabadság és a függetlenség, a nők azonban jobban érzik magukat, ha összefoghatnak másokkal.
  • Számos kutatást végeztek azzal a céllal, hogy feltérképezzék a férfiak és a nők agya közötti méretbeli különbségeket. A nők agya méretét és súlyát tekintve is kisebb a férfiakénál, ám megvan az a különös képessége, hogy a két agyféltekét egy időben hozza működésbe. Hiába kisebb a nők agya, több agysejt található benne, és a két agyféltekét összekötő kérges test is fejlettebb, vastagabb. Az viszont, hogy a nők és a férfiak eltérő tulajdonságai az agyban eleve adott különbségre vezethetők vissza, a mai napig vitatéma a tudósok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top