nlc.hu
Mindennapok

Glimmer, a trigger ellentétje

Trigger vs. glimmer: sokkal boldogabb leszel, ha nyitott szemmel jársz

Egészen apró dolgok is segíthetnek abban, hogy az idegrendszerünk úgy érezze, biztonságban vagyunk.

Biztosan sokan találkoztak már az érzelmi trigger kifejezéssel. Ez olyan ingert jelent, ami egy múltbeli nyomasztó élményhez, esetleg traumához kapcsolódik és negatív érzelmi reakciót vált ki.

„Mindez fizikai tünetekben is megnyilvánul; elkezd például jobban dobogni a szíved, hirtelen szaporábban veszed a levegőt, izzadni kezdesz, valakinek hányingere lesz, fáj a feje vagy leblokkol. Ezek a reakciók azonban sok esetben nem a helyzetre adott adekvát válaszok, ezért számos félreértéshez, konfliktushoz vezethetnek” – nyilatkozta az nlc-nek korábban Levendula Lilla tanácsadó terapeuta, pszichológus.

Az internetet, főleg a közösségi oldalakat böngészve mostanában egyre többször jöhet szembe egy másik kifejezést, amit a trigger ellentétjeként írnak le, ez angolul a glimmer, amit talán úgy lehet leírni, mint azok az röpke pillanat, ami örömet okoz, amelyek emlékeztetnek arra, hogy a világ nem (mindig) egy zord hely, az életnek vannak szépségei.

Glimmer lehet például az, ha meghalljuk a kedvenc számunkat, ha meglátunk egy szép virágot, ha iszunk egy kellemes kávét, ha megsimogatjuk a kedvencünket, és a sort tovább lehetne folytatni.

Ugyan ezek a kellemes élmények éppen csak apró felvillanásoknak tűnnek, de vannak, akik szerint összeadódhatnak, és átsegíthetnek a nehezebb pillanatokon. Persze fontos kiemelni, az, hogy észrevesszük a jót is, az nem jelenti azt, hogy nem veszünk tudomást arról, hogy rossz dolgok is vannak a világon, nem szabad beleeesni a mérgező pozitivitás csapdájába.

Magát a kifejezést egyébként Deb Dana klinikai szociális munkás alkotta meg az ún. polivagális elméletre alapozva, és ezen az elven elindulva a glimmerek segítenek abban, hogy újra biztonságban érezhessük magunkat a testünkben.

Az első lépés az, hogy kiderítjük, mik azok az apróságok, mindennapi dolgok, amik nekünk örömet okoznak, és ne feledjünk, sokan vagyunk, sokfélék vagyunk, így lehet, hogy ami valakiben kellemes érzéseket kelt, az másnak érzelmi trigger. A lényeg az, hogy nyitott szemmel járjunk, és legyünk empatikusak és türelmesek magunkkal és másokkal szemben is.

Deb Dana ezek apró kis örömforrások mindenhol ott vannak, és a testünk képes arra, hogy azonosítsa azokat, még akkor is, ha csak a másodperc töredékéig tartanak. Meglátása szerint egyébként többféle glimmer létezik, van, amitől boldogabbnak érezzük magunkat, vannak, amelyektől eluralkodik rajtunk a béke érzése, és van, amik egyszerűen elvarázsolnak.

Két barátnő ül egy kanapén és szerelmes leveleikről beszélgetnek

Illusztráció: Getty Images

Megjegyezte azt is, azoknak is érdemes lehet keresni az ilyen apró örömöket, akik úgy gondolják, nincsen rá szükségük, mert mindannyiunknak vannak nehezebb időszakai, mindenkinél előfordulhat, hogy úgy érzi, valami nincsen rendben, hogy nem találja a helyét, álljon bármi is ennek a hátterében, és el kell fogadnunk, hogy az élet egyszerű gyönyörű és egyszerre küzdelmes.

(via 1, 2, 3, 4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top