Mindennapok

Egy kávézó, ahol plüssállatot kapsz a cappuccinódhoz

Egy jó kávé, egy finom süti, egy puha plüssállat, és máris jobban érzi magát, aki ide betér.

Ki ne tapasztalta volna már a saját bőrén, hogy szomorúság, szeretethiány vagy stressz esetén sokszor elég egy ölelés, és máris jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Az sem véletlen, hogy szeretjük a puha, meleg textileket, takarókat, párnákat, hiszen az otthon melegségének érzésével, biztonságérzettel töltenek el. Ezt tudják a plüssfigurák is, amiket annyira imádnak a gyerekek, hogy kedvencük nélkül sokszor elaltatni is alig lehet őket. És úgy tűnik, felnőttkorban is jól jöhet egy puha plüssfigura, ha épp egy nagy ölelésre vágyunk. 

Gyorsan ölelj meg valakit!

Arra, hogy az érintésnek, simogatásnak és ölelésnek pozitív hatása van a lélekre, a tudósok is felfigyeltek, és erre építve ki is dolgozták az úgynevezett ölelésterápiát, azaz a Hug Therapyt, amit leginkább az észak-európai országokban vetnek be traumák, krónikus stressz, depresszió vagy épp szorongás esetén. Az ölelés nyugtató és kedélyjavító hatása elsősorban az oxitocin nevű hormonnak köszönhető, amit a szerelem és a kötődés hormonjaként tartanak számon, de nem mellesleg az önbecsüléssel is összefügg. 

A hozzáértők szerint a gyakori ölelkezés felér egy hosszú távú befektetéssel az egészségre nézve: nem csak pillanatnyilag segít, hogy jobb kedvre derüljünk és vigaszra találjunk, hanem a stressz csökkentésével hozzájárulhat ahhoz is, hogy elkerüljenek a sok idegeskedéssel összefüggésbe hozott betegségek, mint amilyenek például a Magyarországon is oly gyakori szív- és érrendszeri problémák. Egy 2018-as kutatás során Michael Murphy és munkatársai arra jutottak a Carnegie Mellon Egyetemen, hogy az ölelésnek megszámlálhatatlanul sok pozitív hatása van a lélekre, de az emberi kapcsolatoknak is jót tesz. Egy vita vagy veszekedés után a békülés egyik legjobb módja a szakemberek szerint az összebújás.

Az állatsimogatós után jönnek az ölelős kávézók

Rengeteg kutatás bizonyította azt is, milyen jó hatással van ránk a kisállatok közelsége és simogatása, amire alapozva több olyan tematikus kávézó is nyílt világszerte, ahol különféle állatok társaságát élvezhetik a betérő vendégek. A pet therapy kávézók után most a hug therapy helyek szeretnék belopni magukat az emberek szívébe, itt ugyanis egy jó kávé mellett mindenki lelkesen ölelgethet apró és egészen hatalmas plüssállatokat is, igény szerint.

Az egyik legújabb ilyen kávézó Milánóban nyitotta meg a kapuit és a Biancolatte Hugs nevet viseli. A tulajdonosok igen nagy fába vágták a fejszéjüket, ugyanis egy Starbucks szomszédságában várják a hozzájuk betérőket, azt remélve, hogy az újszerű ötlet és a klasszikus olasz kávé győzedelmeskedhet az amerikai kávéóriás felett. Ráadásul a Biancolatte Hugs több egyszerű kávébárnál: cukrászda, fagyizó és játékbolt is, telis-tele puha plüssfigurákkal. A hely kialakításánál is arra törekedtek, hogy aki ide belép úgy érezze, egy mesevilágba csöppent – a visszafogott pasztell színek és az ölelésre váró játékok segíthetnek abban, hogy egy kicsit újra gyereknek érezzék magukat a kávézó vendégei, maguk mögött hagyva a felnőttléttel járó gondokat legalább arra az időre, míg beiktatnak egy kávészünetet bokros teendőik közé.

Sajnos arról egyelőre nem tudunk, hogy itthon plüssölelő kávézó nyílt volna, de állatot a latténk kortyolása közben már Budapesten is több helyen simogathatunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top