Mindennapok

Lady Dorothy Townshend, vagyis a befalazott asszony kísértethistóriája

Többször látták már a barna ruhás hölgy szellemét az angliai Norfolkban. De valóban egy befalazott szépség kísértete járja az egyik legszebb kastélyt?

Titokzatos szeretője bevizelt a templomban

1620-ban épült a 700 holdnyi birtokkal körülvett Raynham Hall kastély Norfolkban, Angliában. Ez a környék egyik legimpozánsabb háza, és ahogyan a legtöbb ilyen történelmi épülettel lenni szokott, ezt is számos különös legenda, és szellemtörténete lengi körül. Ezek főszereplője Lady Dorothy (Dolly) Townshend, aki Charles Townshend algróf neje volt, s ott éltek Raynham Hallban a 18. században.  A ragyogó szépségéről ismert Dorothy volt a férfi második felesége, és 1713-ban megkötött frigyük után, összesen hét gyermeket szült a hírhedten erőszakos férfinak.

Ám Dolly számára egyre kevesebb szeretet és törődés jutott otthon, ráadásul ez az időszak nem is az érzelmekről szólt. Így hát számos legenda szerint az asszony szerelmi viszonyba bonyolódott régi udvarlójával Thomas Wharton márkival, aki igencsak híres volt akkoriban. Wharton országosan ismert hiú, sármos, negédes ember hírében állt, aki sokáig volt a parlament tagja, ám stílusát Stuart Anna már annyira tolakodónak találta, hogy eltávolították pozíciójából. A pletykákon alapuló bemutatásnál azonban valószínűbb, hogy Wharton azért állt sokszor a támadások kereszttüzében, mert zseniális politikai érzékkel volt megáldva. Ez sok embernek szúrta a szemét, és olyan pereket akasztottak a nyakába, melyeknek vádja szerint a férfi részegen betört egy templomba, és levizelt a karzatról.

A befalazott asszony kísértethistóriája

Charles Townshend és Dorothy Townshend, Gottfried Kneller és Charles Jervas festményén (Forrás: Wikipedia)

Férje befalazta volna?

Így hát sokan nem kérdőjelezték meg azokat a pletykákat sem, melyek Wharton és Dorothy kapcsolatáról szóltak. A szóbeszéd szerint a nő érzéseit megtudta a férje is, aki hűtlensége miatt befalaztatta az asszonyt, s Dorothy így halt meg a csodás, de számára rideg kastély falai között. Ennek a legendának lehet némi igazság alapja, de befalazásról nem volt szó. Az erőszakos gróf valóban úgy gondolta, hogy Dolly megcsalja, és Wharton feleségével együtt csapdát állítottak neki. Az asszonyt a kastély egyik szobájába zárták, és azt sem engedte meg neki a férje, hogy a gyermekeit láthassa. 1726-ban aztán elkapta a himlőt, orvost nem hívták hozzá. Koporsója lett az a négy fal, ahová férje bezárta évekkel korábban.

Raynham Hall, kísértet járta hely

A northfolki Raynham Hall (Fotó: Major Gilbert / Alamy / Profimedia)

Ő lett a barna ruhás hölgy

Lady Dorothy kísértetéről úgy tartják, hogy ott ragadt a házban, soha nem nyert megnyugvást. Egy 1835-ös feljegyzésben találkozhatunk először Dorothy szellemével. A történt szerint karácsony éjszakáján a kastély egyik vendége látott egy elegánsan öltözött kísértethölgyet, akinek boldogságtól sugárzott az arca, de szemei hiányoztak. Egy évvel később 1836-ban még Charles Dickens egyik katona barátja is látni vélte a szellemet. 1930-ban pedig fotót is készítettek róla, legalábbis legalábbis sokan a szellem alakját vélik felfedezni a felvételen.  Lady Dorothy a barna ruhás hölgyként vált ismerté a halála után.

Rémisztő helyek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top